De nieuwe schuur (10)

Ik bedenk me net dat mijn vorige post over onze schuur van december vorig jaar was! We hebben in de tussentijd niet stilgezeten hoor!

Binnenmuren schilderen

Het belangrijkste nadat alles opgeleverd was, was het schilderen van de binnenmuren. We hebben hier uiteindelijk niet mee gewacht totdat alles gedroogd was, want het drogen van de muren kan ook via de buitenmuren EN de latex die we gebruikt hebben ademt ook nog.
Wat een verschil maken witte muren!! De schuur veranderde van ‘bouwsel’ naar een nette ruimte! Vanaf toen voelde het voor mij ook alsof de bouwfase achter de rug was en dat we konden gaan inrichten.

Stellingen plaatsen

Toen de muren goed gedroogd waren konden de kasten naar binnen die vanaf de zomer al buiten onder een zeil lagen. Deze waren echter zo verroest (het waren al geen nieuwe, maar een half jaar buiten doet ze geen goed) dat we besloten om toch maar nieuwe stellingen te kopen. Bij een bouwmarkt waren ze 2 voor de prijs van 1 dus hebben we er daar een aantal gehaald. Op de foto stonden ze net, maar inmiddels hebben we plastic bakken gehaald bij de IKEA waar het meeste gereedschap in zit zodat het nu een overzichtelijk geheel is.

Fietsen naar binnen en fitnesshoek

Ook konden de fietsen weer droog binnen staan en hebben we rubberen tegels gekocht zodat we een mooie vloer hadden voor de fitnesshoek. De roeimachine werd nog net voor oudjaar 2023 geleverd en de hometrainer mocht ik gratis ophalen bij een collega. Inmiddels staan ook hier stellingen en schappen langs de wand want we hebben inmiddels alle wanden goed gebruikt voor extra opslagmogelijkheden!

De werkbanken gaan terug en gereedschap opgehangen

De lastafel kon weer naar binnen en onder het tafelblad van de andere oude werktafel van de oude schuur hebben we een nieuw onderstel gemaakt van tuinhout. Met wat plastic bakken maakten we lades onder het werkblad voor wat kleiner spul en tegen de wand schroefden we een grote plaat : eigenlijk een overblijfsel van de bouw maar prima geschikt als gereedschapsbord.

Nu dat het gereedschap weer hangt en met een fatsoenlijke werkplek wordt het steeds leuker om hier aan de gang te zijn. De klusjes lijken ook steeds kleiner te worden (alhoewel er nog wel wat grotere dingen te doen zijn).

Een gordijn om de fitness hoek

Omdat we steeds meer klussen in de schuur komt er ook steeds vaker een hoop stof vrij. En dat slaat ook neer op de fitness-apparaten in de fitnesshoek. En dus halen we een flinke hoeveelheid gordijnstof die ik bij vrienden vermaak tot gordijnen. De lengte is overigens nog niet goed, de gordijnen moeten eerst een aantal maanden uithangen voordat we dit mooi kunnen afwerken.

Een nieuwe schutting aan de andere kant van de tuin.

Ook aan de andere kant van de tuin kwam een nieuwe schutting. De oude stond al een tijdje op omwaaien en er is even sprake geweest dat Toon de metselaar ook aan die kant de schutting zou metselen, maar dan hadden we meerdere maanden geen afscheiding naar de tuin van de buurman en dat vond de buurman maar niks. Voor deze schutting hebben we een bedrijfje laten komen die in een middag de nieuwe schutting heeft geplaatst. Wel hadden we vantevoren de oude schutting zelf verwijderd want de planken van die oude schutting wilden we bewaren. (lees later waarvoor)

Bestraten

Aan 3 kanten van onze tuin lag er een randje stenen uit vanwege funderingen die gegraven waren. We zijn uiteindelijk begonnen aan het dichtleggen van de kant van de nieuwste schutting omdat daar de grond het minst verplaatst was.

We hebben nu de kant van de schuur ook bijna weer netjes dicht liggen en voor de winter proberen we het trapje in de tuin weer begaanbaar te krijgen. Volgend voorjaar doen we dan het laatste deel en dan is ook de tuin eindelijk weer op orde.

Buitenschilderwerk

De deur van de tuin naar de schuur is eindelijk van diep rood geschilderd naar antraciet grijs. En uiteindelijk hebben we besloten om de stalen balk die de overkapping moet ondersteunen ook te schilderen en niet ook aan de voorkant af te timmeren.

Isoleren en betimmeren overkapping

En hier zie je dus een van de toepassingen van het oude schuttinghout. We keken nog steeds tegen de vloer van het zoldertje en de verwachting is dat dit komende winter dus ook flink wat warme verlies zou opleveren. We hebben de vloer eerst voorzien van isolatieplaten en daarna hebben we er oude schuttingplanken tegen de balken geschroefd. Het moet nog wel afgewerkt worden met een hoeklijn en ‘plinten’. Dat gaan we waarschijnlijk deze herfst nog doen en dan is ook deze klus klaar.

Elektriciteit

Dit was een wat langer lopend project omdat we hier ook afhankelijk waren van een collega (oud-elektricien) die niet veel tijd had. Op de benedenverdieping hebben we lasdozen tegen de muur geschroefd met daartussen PVC buizen. Vervolgens hebben we de bedrading getrokken (Peter had nog blauwe, bruine, zwarte en groen/gele draad liggen die over was van de aanbouw van 20 jaar geleden, dus die hebben we gebruikt). De collega had de taak om ons te begeleiden in dat werk en natuurlijk om alle wandcontactdozen en schakelaars aan te sluiten! Wat was dat heerlijk toen dat werkte! Geen verdeeldozen meer die doorgelust aan het plafond van de schuur hingen maar een schakelaar die de lamp aandoet en stopcontacten langs de muren die gewoon werken!

De elektriciteit op het zoldertje moet nog gemaakt worden. Daar hebben we nu een verdeeldoos van beneden naar boven gelegd waardoor we boven wel verlichting hebben en een paar stopcontacten. Zolang Peter nog niet zeker weet waar hij zijn uiteindelijke wandcontactdozen wil hebben en waar de verlichting moet hangen gaan we hier nog niets doen aan elektriciteit.

Afvoeren bouwafval

Tijdens de bouw van de schuur is er een heleboel afval in de tuin achtergebleven. De oude metalen kasten die eigenlijk de schuur in zouden gaan hebben we doormidden geslepen. En toen de laatste schutting afgebroken werd hadden we ook daar nog betonplaten van. In de afgelopen maanden hebben we geregeld een woensdag-avond gekozen waarbij we de aanhanger van schoonvader hebben geleend en een (of soms zelfs twee) ritje naar de stort hebben gemaakt. In onze laatste vakantie hebben we onze voorlopig laatste rit gemaakt. Het feit dat er nu alleen nog maar een flinke stapel stenen aan 1 kant van de tuin staat die we nog gaan gebruiken voor het bestraten is niet zo erg. De rest van de tuin is nu weer opgeruimd en die kunnen we ook weer normaal gebruiken. (Lang leve de barbeque afgelopen zomer!!)

Wat er nog moet gebeuren:

Er zijn veel mensen die me vragen : En… is de schuur al klaar??
En dan moet ik antwoorden : nee

Er zijn nog wel wat grotere projecten die we willen doen voordat we beslissen dat de schuur ‘klaar’ is en dat zijn:

  • afmaken betimmering overkapping. We hebben alles daarvoor in huis alleen is het voor Peter pijnlijk om veel naar boven te kijken. Op een goede dag kunnen we dit dus oppakken en anders blijft het liggen.
  • afmaken bestrating. Nog zoiets wat voornamelijk Peter moet doen (ik kan stenen aandragen, maar bestraten kan ik niet). Ook hier zijn we dus afhankelijk van de staat van zijn rug en nek. Gaat het goed, dan doen we een vierkante meter. Gaat het niet goed, dan doen we niks.
  • inrichten zoldertje (dat kunnen we gaan doen nu het weer wat minder heet is.. het was er tegen de 30 graden afgelopen zomer en dan is het echt te heet om daar iets te doen)
  • afmaken elektriciteit zoldertje. Dat kunnen we doen als de inrichting van het zoldertje verder gevorderd is. Dan weten we namelijk pas waar we verlichting willen hebben (en welke) en waar we stopcontacten nodig hebben.
  • beton storten tussen schuur en gangetje : onze schuur staat ongeveer 20 cm hoger dan het gangetje dus vanaf de deur is het een flinke afstap die we nu met stoeptegels hebben opgevangen. Het plan is om dat nog met een betonnen aflopende strook te gaan maken, maar dat moeten we samen met de buren doen. Op dit moment heeft dat geen haast.
  • Aanleggen extra tuintje. Om de afwatering van regenwater nog wat te verbeteren in onze achtertuin zijn we van plan om nog een extra tuintje te maken (lees : wat tegels uit de grond te trekken). Ook dit is zo’n project wat niet echt haast heeft. Ik vind het belangrijker dat we eerst goede bestrating hebben. Bovendien is de herfst of het voorjaar de beste tijd voor de aanleg van je tuin(tje) en deze herfst is nog te vroeg. Het beplanten van het tuintje wordt mijn taak (de tuinbak ik onze tuin is ook mijn domein).

Kortom: nee de schuur is voorlopig nog niet klaar! Maar het zijn allemaal projecten die ook geen enorme haast hebben. Hier gaan we dus gewoon onze tijd voor nemen. En ondertussen geniet ik (en Peter waarschijnlijk ook) wel al van het feit dat we veel plek hebben om te knutselen, dat de fietsen droog staan, dat ik mijn eigen hoekje heb voor mijn roeimachine en dat de indeling in de schuur nu zoveel logischer en praktischer is dan onder de oude overkapping (die dus qua oppervlakte net zo groot was als de beneden verdieping nu).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welk getal maakt deze som correct? *