GeldVoorElkaar update 2023

Het is alweer 12 december, hoog tijd dat ik een update geef van mijn GeldVoorElkaar statistieken.

Een waarschuwing vooraf : ik ben geen financieel adviseur! Denk goed na voordat je je spaargeld gaat investeren en investeer NOOIT je hele spaargeld.

Inmiddels heb ik op 37 projecten (vorig jaar zat ik op 29) ingeschreven tussen 2020 en nu. Daarvan zijn er 6 teruggetrokken wat betekent dat het project niet genoeg investeringen kreeg of om een andere reden het project weer teruggetrokken is. Die investeringen hoef ik dan dus niet te betalen.

Van de resterende 31 projecten in mijn ‘portfolio’ zijn 9 projecten volledig afgehandeld en 1 staat nog open. Bij voldoende inschrijvers moet ik mijn investering pas betalen en ga ik rente krijgen van mijn investering.

Inmiddels is al ongeveer 70.9% van mijn oorspronkelijke inleg alweer afgelost en iets meer dan de helft van dit afgeloste bedrag heb ik opnieuw geinvesteerd. Op al die geinvesteerde projecten heb ik nu 20.5% van mijn oorspronkelijke inleg aan rente gekregen. Daar zit dus ook alweer rente bij van projecten die ik in 2021,2022 en 2023 gestart ben.

Classificaties

Status 2022
Status 2023

Projecten zijn in te delen in risico-classificaties. Deze code wordt door de medewerkers van GeldVoorElkaar gegeven aan de verschillende projecten.

Waarden liggen tussen 1 en 6. Hoe lager het getal, hoe lager het risico.

Zoals je ziet ben ik wat risicovoller gaan investeren. Het rendement van projecten met een hogere risico-classificatie is hoger en ik durfde het wel aan gezien een groot deel van mijn oorspronkelijke inleg weer terugbetaald is en ik dus beleg met ‘gekregen geld’.

Leenvormen

Status 2022
Status 2023

Een andere indeling van je investeringen is te maken via leenvormen. Zoals je ziet is mijn portefeuille qua leenvormen niet heel erg gewijzigd sinds vorig jaar. Er is wel een kleine verschuiving, maar nog steeds zijn mijn grootste groep projecten vastgoedleningen, gevolgd door annuitaire leningen. Het voordeel van die laatste vorm is dat je vanaf je inleg meteen weer rente en een deel van je inzet terug krijgt. Als een project dus stopt (lees : niet meer kan betalen) dan heb je in ieder geval weer een deel van je inzet terug. Bij een vastgoedlening krijg je je gedurende de looptijd wel rente, maar je inleg krijg je aan het einde van de looptijd pas terug. Gelukkig is er bij die vorm nog vastgoed als onderpand wat verkocht zou kunnen worden om de lening terug te betalen. De Flexlening is een combinatie van die twee andere vormen.

Rendement

Status 2023

Het belangrijkste is natuurlijk : wat is mijn rendement?
Nou.. die is niet slecht! Geen enkel van mijn projecten heeft op dit moment een betaalachterstand (1 project betaalde 2 maanden niet maar is inmiddels wel weer bij) waardoor ik een netto rendement heb van 6.37% (vorig jaar 6.26% , 6.09% in 2021 en 6% in 2020). Dat is een heel stuk beter dan die 1.7% rente die ik bij een bank krijg!

Maar zoals ik al eerder schreef : Gebruik niet al je spaargeld, ook al zien deze rendementen er aantrekkelijk uit. Ik heb spaargeld gebruikt wat ik in het ergste geval volledig zou kunnen verliezen zonder dat ik daarmee in financiele problemen zou komen. Ik zou er natuurlijk flink van balen, maar dat zijn dus de risico’s.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welk getal maakt deze som correct? *