Een nieuwe schuur (5)

Sinds 2 weken hebben we weer voortgang met de bouw van onze schuur!

Voor de bouwvak was het veel te nat om beton te storten voor de fundering en tijdens de bouwvak bleek de betonfabriek gesloten. We moesten dus wachten tot na de bouwvak totdat we weer verder konden.

Terwijl Peter en ik op vakantie waren in Groesbeek is thuis het beton gestort voor de fundering en de vloer. Deze is daarna ook meteen gevlinderd dus toen wij thuiskwamen van de vakantie lag er een prachtige vloer in de achtertuin!

Een weekje later had de vloer genoeg droogtijd gehad zodat we er overheen konden lopen en dus hebben we afgelopen woensdag al het hout wat we nog hadden liggen naar de stort kunnen brengen (2 ritjes met een volle aanhangwagen). Dat gaf gelukkig wat ruimte in onze achtertuin.

Afgelopen donderdag kwamen vervolgens de stenen voor de binnenmuren: 15 pallets met kalkzandsteen blokken werden op de stoep gezet bij het gangetje! Het grote probleem is dat 1 pallet zodanig zwaar is dat we die niet in zijn geheel durfden te verplaatsen omdat de stoeptegels in het gangetje dan mogelijk gingen breken. Bovendien was 1 zo’n pallet zo zwaar dat we hem ook met moeite van zijn plaats kregen…

De oplossing: van de 5 lagen blokken de bovenste twee lagen van alle pallets met de hand vervoeren. Dat betekent dus van 15 pallets de bovenste twee lagen blokken (van 15.6 kg per stuk) op een palletwagentje stapelen. Na ongeveer 20 stenen was het palletwagentje vol en moest deze naar onze achtertuinen gereden/geduwd worden waar we de stenen weer van het palletwagentje af moesten tillen en opstapelen op pallets die op de vloer waren neergelegd.

We zijn met 4 personen bezig geweest en hebben berekend dat we die dag ongeveer 10.000 kilogram aan stenen handmatig hebben verplaatst!! In de avond kwam er nog iemand met een elektrisch palletwagentje en hij heeft de pallets verplaatst die nog aan de straat stonden. Gelukkig konden we die nog kwijt achter de tuinen van onze buren want op de betonnen vloer kon niet veel meer bij. Het was een hele klus die dag …

En dit waren alleen nog maar de binnenmuur-stenen!!! De buitenmuur-stenen komen volgend weekend…

Afgelopen zaterdag is vervolgens de metselaar gekomen en hij heeft een begin gemaakt met het stellen van de muren en kozijnen. Ondertussen hebben Peter en ik zand aangevuld op de plaatsen waar wel fundering gegegraven was, maar uiteindelijk geen beton gestort is (de bekisting was smaller dan de gegraven fundering) en hebben we aan de achterkant van onze tuin een stuk groen (lees : brandnetels) onkruidvrij gemaakt zodat ook daar de metselaar er goed bij kan.

De metselaar gaat vandaag verder met stellen en hopelijk gaat hij dan ook alvast aan de slag met het lijmen van de binnenmuren (die hoeven dus niet gemetseld, maar kunnen met lijm op elkaar gestapeld worden).

Hieronder weer een overzichtje van de foto’s van de voortgang tot en met zaterdag einde dag :

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welk getal maakt deze som correct? *