Even weg met de vouwwagen

In onze tweede twee-weekse vakantie dit jaar zag het weer er vooral in de eerste dagen goed uit. Dus daar hebben we gebruik van gemaakt!

Priscilla wilde liever thuis blijven wat goed uitkwam want dan hadden we ook meteen iemand die op Diezel kon passen. En zo vertrokken Peter en ik maandagochtend naar Groesbeek.

Ik had een paar dagen ervoor een camping gevonden op het platteland van Groesbeek en het was er prachtig! Veel weilanden en bovenop een van de heuvels zodat je lekker ver om je heen kon kijken. Het perceel waar we onze vouwwagen mochten uitklappen had aan 3 kanten een haag van zo’n meter hoog waar tientallen musjes in zaten. Het was ook een ruim perceel alleen was het helaas niet recht waardoor we met plankjes en stoeptegels onze vouwwagen zo goed als het kon waterpas konden zetten. Dat lukte niet helemaal waardoor ik ‘s nachts richting Peter rolde. Ach… dat is beter dan uit je bed rollen toch?

Na het uitklappen hebben we ook nog even boodschappen gedaan waarna we lekker gesmuld hebben van de barbecue.

De dag erna hebben we in de ochtend eerst onze waslijn gemaakt (twee stokken die we achteraan in onze vouwwagen kunnen steken met een waslijntje ertussen). Daarna zijn we naar de grootste Canadese Militaire begraafplaats in de buurt gegaan. Er liggen ongeveer 2600 militairen begraven die sneuvelden tijdens Market Garden en het Rijnlandoffensief. Ik vind het indrukwekkend hoeveel aandacht er – nog steeds – gegeven wordt aan zo’n begraafplaats.

Ook nog in de ochtend hebben we wat spulletjes gekocht in het centrum van Groesbeek. Als je een waslijntje hebt, dan moet je natuurlijk ook nog wasknijpers hebben!

Na de middag zijn we naar het Vrijheidsmuseum in Groesbeek gereden (dit heette vroeger het Nationaal Bevrijdingsmuseum). Het museum besteed in het begin aandacht aan het ontstaan van de Tweede Wereldoorlog en hoe het Nederland in de oorlog verging. Dingen die ik ook bij andere oorlogsmusea heb gezien. Wat ik vooral indrukwekkend vond was de maquette over hoe Operatie Market Garden en het daarna volgende Rijnlandoffensief van dag tot dag verliep. Ook kwamen we erachter dat de locatie waar nu onze camping ligt honderden parachutisten en zweefvliegtuigen geland zijn voor Operatie Market Garden!

Heel confronterend waren het bord van de Oekrainse stad Bakhmut aan het einde van de rondgang door het museum en de Russische Tank en Oekrainse Ambulance die buiten stonden. Ja.. er is in Groesbeek hard gevochten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en er zijn heel veel mensen gesneuveld. Dit wil je nooit meer. Maar in Oekraine, niet zo ver van ons vandaan, heerst weer oorlog. Iets om toch bij stil te staan!

Terug van het museum hebben we even bij de vouwwagen gezeten waarna we naar Kranenburg zijn gereden voor een echte duitse Schnitzel!

De volgende dag is alweer onze laatste. We mogen officieel nog tot de volgende ochtend 11:00 blijven omdat ik een nacht extra heb geboekt. Maar het is in de ochtend telkens zo vochtig van de dauw dat we vandaag al vertrekken maar dat dus gaan doen nadat de dauw weg is en de vouwwagen volledig droog is!

Dat geeft ons in de ochtend nog even de tijd om een wandeling te maken vanaf de camping naar een gedenksteen voor wat er op die heuvels is gebeurd tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. Een stuk verderop staat een replica van een WACO glider. Een zweefvliegtuig wat tijdens Operation Market Garden is gebruikt om materieel naar deze plek te vervoeren.

Als we terug zijn van onze wandeling gaan we langzaam opruimen. Alles wat droog is vouwen we op en zo klappen we om 13:00 onze vouwwagen dicht en zijn we klaar voor de reis terug naar huis.

Ik ben erg blij met de extra nacht die ik geboekt heb zodat we zonder tijdsdruk konden inklappen. Maar ik ben ook erg blij dat we niet die extra nacht gebruikt hebben want afgelopen nacht heeft het geregend en de komende dagen voorspellen ze af en toe regen. Dan hadden we onze vouwwagen waarschijnlijk niet droog gekregen! Vandaag hebben we ‘ons Vouwke’ weer teruggebracht naar de stalling in Boxtel.

De plannen voor volgend jaar kunnen gemaakt worden !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welk getal maakt deze som correct? *