Nieuwe plantjes bij de voordeur

In de meivakantie heb ik eindelijk tijd gehad om nieuwe plantjes te halen voor bij de voordeur.

Ik weet niet precies wanneer de vorige plantjes in de bakken bij de voordeur zijn gegaan. Ik weet wel dat mijn moeder toen nog leefde. Daarvoor stonden er plastic ‘planten’ in de bakken. Die waren door de zon al zo verkleurd dat ik het toen hoog tijd vond om er echte planten in te zetten. Samen met mijn moeder heb ik er toen een soort klimop in gezet.

Dat ging een paar jaar goed totdat er in 1 bak heel veel onkruid kwam wat ervoor zorgde dat de klimop bijna dood ging waardoor we in de ene bak een weelderige bos klimop hadden en in de andere een paar groene blaadjes. Hoog tijd voor nieuwe plantjes dus…

En toen kwam Corona…

Toen de periode van lockdowns en voorzichtig zijn voorbij was had ik besloten dat ik met mijn schoonmoeder naar het tuincentrum in Knegsel zou gaan. Daar hebben ze namelijk enorm veel keus en ik wist dat ze graag plantjes zag.

En toen brak schoonmoeder haar bekken…

Toen ze daar eind winter 2021 een beetje van hersteld leek was het natuurlijk niet echt de periode om plantjes te gaan kopen dus wachten tot de lente 2022.

En toen kon schoonmoeder niet meer lopen…

Ik hoopte dat ze tegen de zomer weer wat zou verbeteren maar ze overleed een paar maanden later in september en met de winter op komst wilde ik geen plantjes meer kopen.

En toen was het meivakantie 2023! Samen met Peter ben ik naar Knegsel gereden en daar hebben we even rondgekeken. Er is enorm veel keuze daar maar uiteindelijk willen we plantjes hebben die niet veel aandacht nodig hebben, die in schaduw groeien/bloeien en die niet heel dorstig zijn. Ze zijn namelijk heel waarschijnlijk erg afhankelijk van hoeveel het regent…

De keuze viel op 1 pol blauw zwenkgras (Festuca glauca ‘Elijah Blue’) per bak. Deze plant houdt van een zon/halfschaduw plek en kan goed tegen droogte. In juni/juli bloeit het gras (niet echt heel uitbundig of zo.. het zijn bruine aren) Ik heb deze plant ook al in mijn tuinbak in de achtertuin en daar doet hij het heel goed. Deze ene pol ziet er nu nog een beetje miezerig uit, maar dat komt vast goed.

En bij dat gras hebben we twee leliegrassen gezet (liriope muscari ‘Moneymaker’). Deze plant moet op een halfbeschaduwde plek staan en heeft graag goed waterdoorlatende grond. Van augustus tot en met oktober bloeit deze vaste plant met paarsblauwe bloempluimen.

Beide planten zijn trouwens goed winterhard en wintergroen. Oftewel : het hele jaar door hebben we iets groens in onze bakken en van eind lente tot eind herfst hebben we ook nog iets ‘bloeiend’ erbij. Geweldig toch?

Ik zie nu trouwens dat beide planten ook bodembedekkers zijn, dus ik ben nu wel benieuwd hoe het er over 3 jaar bij staat.. we gaan het zien!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welk getal maakt deze som correct? *