Hoe gaat het qua gezondheid met mij (en mijn nier)?

Zo rond de jaarwisseling spreek ik veel mensen even informeel (“de beste wensen” … blabla). En hierboven staat de meest gestelde vraag.

Ik maak er ook op mijn werk geen geheim van dat ik een niertransplantatie heb gehad. Dat maakt het een stuk makkelijker verklaarbaar waarom ik niemand kus of handen schud. En omdat mijn omgeving weet dat ik vanwege mijn niertransplantatie een verminderde weerstand heb kunnen ze dus ook rekening ermee houden. Niet naar je werk komen maar thuis werken als je flink verkouden bent bijvoorbeeld.

Maar hoe gaat het qua gezondheid met me? Even de getallen:
Een tijdje terug meldde ik al dat mijn kreatinine waarde onder de 100 was gezakt. De afgelopen maanden is dat verder gezakt en zo zat ik eind november 2022 op een waarde van 90! Dat is op zich een ‘gezonde’ waarde, maar aan een andere bloedwaarde (de eGFR CKD-EPI – oftewel : hoeveelheid kreatinine mijn nieren per minuut kunnen klaren) is nog wel degelijk een milde nierschade te zien. De waarde is namelijk 68 (te vergelijken met 68% nierfunctie). Helemaal niet vreemd als ik maar 2/3 werkende nier heb. Maar dus zeker niet ‘gezond’.

Mijn eigen verklaring voor deze goede waardes is dat ik OF niet heel veel spierweefsel heb OF niet veel beweeg waardoor mijn spieren niet veel afval maken (kreatinine).

En dat brengt me tot : hoe voel ik me?

De ‘mist’ die ik in mijn hoofd had toen ik dialyseerde is al lang verdwenen. Toch merk ik nog wel dat mijn energie niet meer is als ‘vroeger’. Het is zeker beter dan toen ik dialyseerde maar zeker ook slechter dan toen ik 15 jaar jonger was.. Dat leeftijdsverschil kan natuurlijk ook mijn mindere energie verklaren maar als ik mijzelf dan vergelijk met leeftijdsgenoten dan heb ik beduidend minder energie. En wat vooral een energie-vreter is: veel geluid om me heen. Het geroezemoes van veel mensen om me heen trekt mijn batterij versneld leeg. En als ik dan te ver door mijn ondergrens ga, dan duurt het minstens een dag of 2 aan rust om die batterij weer wat op te laden.

Naast die mindere energie is mijn conditie ook belabberd slecht. Een paar kilometer wandelen kan ik niet zonder een hoop gehijg. En toen ik vorige jaar weer een stuk wilde gaan fietsen bleek dat dat ook een enorme energievreter is. Mijn overgewicht kan daar ook een reden van zijn en daarom ben ik sinds eind 2021 bij een dietiste die me begeleidt naar een lager gewicht. Met wat strubbels ben ik in 2022 toch 5 kg afgevallen. Zonder de dietiste was er waarschijnlijk weer 10 kg bijgekomen dus daar ben ik best tevreden over. In 2023 gaan we zo door!

Ik voel me op dit moment prima in mijn vel. Ik baal wel van die mindere energie, maar daar heb ik me bij neergelegd. Ik ben bezig met mijn gewicht maar ontzeg mezelf niet alles. Ik ben altijd zwaar geweest. Dus eigenlijk is het beste antwoord op de vraag die mij vaak gesteld wordt : z’n gangetje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welk getal maakt deze som correct? *