Floriade (deel 1 van 6)

Vorig weekend ben ik voor het eerst dit seizoen naar de Floriade gegaan. Met de nadruk op voor het eerst want ik heb meteen een seizoenskaart gekocht zodat ik er deze zomer nog minstens 4 keer heen zal gaan.


Na de auto te hebben geparkeerd en de shuttlebus naar de ingang te hebben genomen moet je via een brug de snelweg nog over en dan sta je aan de poort van de Floriade. Met de plattegrond in de hand hebben we een strategie uitgestippeld voor de dag : eerst langs de kleine voorbeeldtuintjes (leuk om te bedenken wat het moet voorstellen en daarna pas in de plattegrond kijken of je gelijk had), vervolgens naar de Rabo EarthWalk. Dat was echt een leuk ding (tenzij je hoogtevrees hebt of epileptisch gevoelig bent). En uiteindelijk kwamen we bij het wereld-expo gedeelte uit.
Ik dacht dat de Floriade een wereld-expo op tuingebied was, of dat er in ieder geval in zo’n paviljoen informatie werd gegeven over het land … maar bij de verschillende landen paviljoens bleek dat ik dat toch verkeerd begrepen had. Alle landen die er staan hebben een leuk gebouwtje gekregen wat aan de buitenkant wel uitziet alsof het uit dat land afkomstig is: een houten blokhut voor zweden, een soort van paleis voor Afghanistan en een hoop hutjes op palen voor Indonesie bijvoorbeeld.
Maar ga je vervolgens naar binnen om te kijken dan blijkt dat de meesten er gewoon prullen uit hun eigen land verkopen! En dat dan ook nog door de inheemse bevolking zelf, met al hun locale verkooptechnieken. Dus heb ik braaf de prullen bekeken en ondertussen oogcontact met de verkopers proberen te vermijden. Want zodra ze oogcontact hebben krijg je de troep ook nog eens in je handen geduwd!
Na een hoop geslenter langs al die kraampjes kwamen we uiteindelijk weer in de buurt van de ingang terecht. Daar stond ook nog een leuk gebouwtje : het zag er uit als een sushi-bar : een lopende band met allerlei bordjes kwam voorbij. Zie je iets interessants, dan pak je dat van de band en zet het voor je neer. Daarna krijg je een filmpje te zien over wat je van de band gepakt hebt. Een grote pluk wol om te voelen of een glas vol hop om te ruiken. Maar je mag er ook proeven : stukjes kaas, een amuse gemaakt van prei.

Conclusie na 1 dag : Het Floriade park is enorm groot en is niet in 1 dag helemaal te bekijken. Er zijn leuke dingen te zien, maar er zijn ook dingen die ik in ieder geval minder leuk vind.

Volgende week ga ik weer, maar dan wordt het een ander deel van het park.