Hoe het nu gaat met Peter

Vorige week maandag zijn Peter en ik naar de chirurg geweest voor de uitslag van Peters MRI scan.

Het goede en meteen slechte nieuws is dat er niks afwijkens te zien was op de MRI scan. Dat is heel fijn want dat betekent dat er niets heel ernstig mis is. Maar dat verklaart dus nog steeds niet waar de pijn in Peters lies vandaan komt.

Blijkbaar heeft de chirurg wel een vermoeden wat het kan zijn. En heeft hij een paar weken geleden de MRI aangevraagd om zekerheid te krijgen dat het niet iets anders is. Nu hij dus een bevestiging heeft gekregen dat er inderdaad geen afwijkende dingen zijn gevonden kon hij zijn vermoeden ook met ons delen:

De spieren en pezen in de bekkenbodem zijn waarschijnlijk al een tijdje gespannen/verkrampt. Dit zorgt voor extra spanning op deze peesaanhechtingen in het bekken waardoor er irritatie/ontsteking ontstaat wat pijn veroorzaakt. Deze pijn zorgt daarna voor extra verkramping waardoor je in een vizieuze cirkel terecht komt.

Om dat te doorbreken heeft Peter een injectie gekregen met ontstekingsremmers en pijnstillers. Deze injectie zal ongeveer 3 maanden werken. In de tussentijd moet Peter oefeningen gaan doen die zijn bekkenbodemspieren helpen ontspannen waardoor de pijnklachten ook verminderen.

Bij ongeveer de helft van de mannen (dit soort liespijn komt blijkbaar vooral bij mannen voor, vrouwen hebben vaker juist te ontspannen bekkenbodemspieren) zorgt de injectie in combinatie met oefeningen ervoor dat de klachten verdwijnen. Bij die andere helft waar het dus nog niet over is, kan er een tweede injectie gegeven worden waarna na 3 maanden weer de helft van de gevallen klachtenvrij is. Uiteindelijk blijven bij 10% van de gevallen na 3 injecties nog steeds de klachten. De chirurg heeft het niet gehad over wat er dan gedaan kan worden. Laten we er maar vanuit gaan dat Peter bij die 90% hoort!

De injectie zetten was trouwens nogal pijnlijk maar diezelfde avond voelde Peter al dat er duidelijk minder pijn voelbaar is. De injectie doet nu dus zijn werk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welk getal maakt deze som correct? *