Netflix: Katla

Afgelopen week hebben Peter en ik de laatste aflevering gezien van seizoen 1 van Katla.

De serie is een SciFi/Mystery/Drama van 8 afleveringen. Het speelt zich af in het plaatsje Vik, vlak bij de vulkaan Katla in Ijsland. Een jaar geleden is de vulkaan uitgebarsten en sindsdien wordt het dorpje geteisterd door as-stormen en is alles grijs en vies. De meeste inwoners van het dorpje zijn vertrokken, maar een aantal mensen zijn gebleven.

De inwoners van Vik kijken raar op wanneer plotseling een naakte vrouw, zwart van de klei en het as, het dorp binnenloopt. Na wat vragen blijkt de dame in kwestie Gunhild te heten. Ze komt uit Zweden en werkte twintig jaar geleden in het plaatselijke hotel. En dat is nog maar de eerste van een aantal zeer vreemde gebeurtenissen. 

Behalve terugkerende mensen gebeurt er nog veel meer in Katla. Er zijn dieren die gek doen, oude verhalen over wisselkinderen en persoonlijke drama’s.

Het duurt lang voordat er duidelijk wordt wat er nu eigenlijk aan de hand is. Om vervolgens ineens afgelopen te zijn met een grote cliffhanger.

Nu is het zo dat scandinavische series altijd een beetje duister zijn, maar deze serie is wel erg donker. Depressie, zelfmoord, moord. Het zit er allemaal in.

Vond ik het een goede serie? Mwa.. ik weet het niet.. Ik vond het niet slecht. Maar misschien is SciFi niet mijn genre.