Netflix: The Last Kingdom

Afgelopen week hebben Peter en ik de laatste aflevering gekeken van seizoen 4 van The Last Kingdom op Netflix.

De serie speelt zich af eind 9e eeuw/begin 10e eeuw in wat nu Engeland is. Het hedendaags Engeland bestond toen nog uit 4 koninkrijken en de Denen trekken al plunderend rond. Het Koninkrijk van Wessex onder leiding van Koning Alfred staat er alleen voor.

De hoofdpersoon van de hele serie is de zoon van een Saksische edelman genaamd Uhtred of Bebbanburg. De jongen wordt gevangen genomen door de Denen en opgevoed als was het één van hun. De serie slaat wat jaren over dus het overgrote deel volg je het volwassen leven van Uhtred die al vechtend met zijn zwaard rondtrekt door de koninkrijken.

Is hij een Saks of een Deen? Kiest Uhtred voor zijn geboorteland of voor degene die hem hebben grootgebracht? Om zijn geboorterecht terug te krijgen moet Uhtred steeds kiezen tussen beide partijen en speelt hij een belangrijke rol in de geboorte van een nieuwe natie.

Inmiddels hebben we dus seizoen 4 gekeken en ik ben blij dat er een seizoen 5 aangekondigd is. Ik vond het tot nu toe een mooie serie met een goede verhaallijn. Het is losjes op de werkelijke historie gebaseerd. Er heeft echt een Uhtred of Bebbanburg (nu Bamburgh) bestaan alleen heeft hij nooit in dezelfde tijd geleefd als Koning Alfred. Maar dat maakt voor deze serie niet uit.