Spelletjesdag bij Cor

Ik wou eigenlijk spelletjesmiddag schrijven maar we hebben tot bijna middernacht bordspellen gespeeld…

Deze dag was al veel eerder gepland, maar toen was Cor ziek. En dus ben ik toen naar Stefan gereden en hebben we met z’n tweetjes een spelletjesmiddag gehad. Gelukkig was Cor weer opgeknapt en dus konden we vandaag bij Cor en zijn vrouw Inge in de mancave bordspellen spelen.

Rond 14:00 waren Stefan en ik bij Cor. We zijn begonnen met Pandemic. Een cooperatief spel waarbij er allerlei virussen uitbreken in de wereld. Gezamenlijk moeten we proberen om vaccins te vinden tegen die virussen. We hadden erg veel geluk en dus hebben we het deze keer makkelijk gered. Dat was de vorige keer wel anders: met nog maar 1 beurt te gaan vonden we het laatste vaccin. Net op tijd!

Het tweede spel was Evolution Climate. Het speelbord zie je op de foto helemaal bovenaan dit bericht. In dit spel maak je planteters die je eigenschappen geeft (een vacht tegen de kou, hoorns of een harde schaal tegen carnivoren, de mogelijkheid om te klimmen of juist onder de grond te leven, een flinke vetlaag waarbij je je meer kunt eten of juist de mogelijkheid om in winterslaap te kunnen gaan waardoor je minder eten nodig hebt en natuurlijk de mogelijkheid om een carnivoor te worden). Elke ronde gebeurt wordt het klimaat beinvloed waardoor het steeds warmer wordt (grote dieren gaan dood maar er is veel voedsel) of steeds kouder (er is minder voedsel, kleine dieren gaan dood). Degene die aan het einde van het spel het meeste eten op heeft, heeft gewonnen!

Dit spel is ontworpen door professoren van een universiteit die hun biologie-studenten het principe van evolutie wilden uitleggen. En ik moet zeggen: het komt behoorlijk dicht in de buurt. Wordt het kouder, dan krijgen kleine dieren een vacht om zich te beschermen. Zijn er veel carnivoren, dan krijgen dieren hoorns of een harde schaal. Ik vond het een erg leuk spel, maar Cor was er niet zo’n fan van. Dit gaan we dus in de toekomst waarschijnlijk niet meer met elkaar spelen.

We hebben daarna vlug even wat chinees gegeten waarna we Tzolkin gespeeld hebben. De vorige keer had ik dat ook al met Stefan gespeeld en de derde en vierde speler hebben we toen gesimuleerd door sommige vakjes te blokkeren. Het blijkt dat je met 4 spelers echt een heel ander spel krijgt omdat de blokkades nu echt in de weg staan. Veel dynamischer dus wat het wel leuker maakt, maar waardoor het spel ook een heel stuk langer duurde. Het was uiteindelijk net voor middernacht dat ik naar huis ging.

Moe… maar wel met een leuke dag achter de rug! Dit gaan we na de zomer weer doen. Dan gaan we weer andere spellen meenemen. Ik heb er nu al zin in!