Recept: Ovenschotel met gehakt en spitskool

Gisteren hebben we een ‘experiment’ gegeten: Ovenschotel met gehakt en spitskool.

Normaal gesproken eten we onze ‘hollandse kost’ traditioneel: aardappels, vlees, groenten. Maar omdat we dat een beetje beu worden leek een ovenschotel wel een leuke afwisseling.

Op de site van Albert Heijn zocht ik een recept op voor een ovenschotel zonder kaas en met aardappel. Het werd de ovenschotel met gehakt en spitskool.

Als je op het bovenstaande linkje klikt krijg je vanzelf te zien wat de ingredienten en werkwijze zijn. Ik ga alleen maar vertellen wat wij aan het recept veranderd hebben of een volgende keer zouden veranderen.

  • 1 kg kruimige aardappel > We gaan weer terug naar onze normale vastkokende aardappel. Daar kun je ook puree mee maken en de smaak van de kruimige aardappel viel een beetje tegen.
  • 1 verse spitskool > Eerlijk gezegd heb ik zelf nog nooit spitskool klaargemaakt. Dus ik weet eigenlijk ook niet hoe groot een spitskool hoort te zijn. Maar bij onze Albert Heijn lagen nog 3 miezerige kooltjes (300 gram voor 1 kool), dus ik heb uiteindelijk ongeveer 1.5 kool gebruikt.
  • 300 g half-om-halfgehakt > Hier heb ik 500 gram van gemaakt.
  • 1 eetlepel komijnzaad > heb ik gewoon weggelaten
  • 125 g creme fraiche > heb ik weggelaten. Ik heb de puree gemaakt met halfvolle melk.
  • 15 g verse platte peterselie > heb ik weggelaten.
  • Breng op smaak met peper en zout > dit heb ik niet gedaan. Ik heb een zoutbeperkt dieet dus ik doe nergens zelf zout bij.

Het maken van de ovenschotel viel heel erg mee. Er zaten geen moeilijke onderdelen in. Het eindresultaat was dan ook een ovenschotel met een mooi bruin korstje.

En de smaak. Tja… flauwtjes? laf? Spitskool heeft natuurlijk niet echt een uitgesproken smaak. En misschien was ik wat zuinig geweest met paprikapoeder. Peter en Pris hebben wat Aromat over hun portie gestrooid en daarmee vonden zij het lekker. Ik vond het ook wel lekker, maar er had wat meer ‘oempf’ in gemogen. Daarmee bedoel ik dus niet meer zout, maar meer pit.

Een volgende keer moet er misschien dus toch wat peper en meer paprikapoeder erin? Of misschien kerriepoeder? Of misschien moeten we een andere ovenschotel proberen die wat pittiger is?

Als je een lekker recept voor een ovenschotel met aardappel en zonder kaas weet, dan hoor ik het graag!