Deelname aan LESS-CoV-2 Studie

Een paar weken geleden schreef ik al dat ik me aangemeld had voor een onderzoek van Recovac en UMC Groningen. Vandaag moet ik daarvoor in aktie komen.

Even een stukje achtergrond over wat er onderzocht wordt (gekopieerd uit de informatiefolder) :

Wat is de achtergrond van het onderzoek?
Het coronavirus veroorzaakt COVID-19. Dit virus heeft sinds eind 2019 wereldwijd vele mensen besmet. Een deel van deze mensen wordt zeer ziek, met name door ernstige longontsteking waardoor zuurstof en zelfs beademing nodig kan zijn. De ziekte kan lang duren en zelfs leiden tot de dood.

Het risico op een ernstig verloop van COVID-19 is verhoogd bij mensen met een zwakker afweersysteem, zoals ouderen. Ook een verminderde nierfunctie en het gebruik van medicijnen om afstoting na niertransplantatie te voorkomen verzwakken het afweersysteem. In Europa is in de eerste helft van 2020 onderzoek gedaan naar het verloop van een COVID-19 infectie bij mensen die dialyseren of een niertransplantatie hebben ondergaan. Deze personen blijken zwaarder te worden getroffen door dit virus. De kans op overlijden bleek duidelijk verhoogd ten opzichte van mensen met een normale nierfunctie of zonder niertransplantatie.

Inmiddels zijn er verschillende vaccins tegen COVID-19 goedgekeurd. Net zoals in de algemene bevolking, kunnen ook mensen met een nierziekte met verschillende soorten vaccins behandeld worden. Hoe goed deze vaccins werken bij nierpatiënten is nog niet bekend. Dat willen we nu gaan onderzoeken. Daarnaast willen we onderzoeken of het krijgen van COVID-19 infectie ná vaccinatie te voorspellen valt door middel van het bepalen van antistoffen (eiwitten) in het bloed, kort en langer na vaccinatie.

Het onderzoek duurt in totaal 2 jaar en er gaan 12.000 mensen meedoen : 4000 mensen per groep nierpatienten (verminderde nierfunctie (<30%), dialyserend of getransplanteerd).

Op 28 dagen en 6 maanden na de tweede vaccinatie moet ik via een vingerprik 5 druppels bloed afnemen en opsturen naar Groningen. Dit is om te testen hoeveel antistoffen ik na vacccinatie heb aangemaakt tegen het coronavirus.

Ik krijg een vragenlijst 1 maand, 6 maanden, 1 jaar en 2 jaar na mijn tweede vaccinatie. In die vragenlijst vragen ze naar bijwerkingen van de vaccinatie en of ik positief getest ben geweest voor COVID-19. Zo’n vragenlijst kost mij ongeveer 5 minuten om in te vullen.

Kortom, het kost mij een klein beetje tijd en wat prikjes in mijn vinger om de onderzoekers te helpen aan testgegevens waardoor ze de werkzaamheid van de COVID-19 vaccinatie bij mensen met een nierziekte kunnen testen.
Maar wat ik vooral heel leuk vind: Na de tweede bloedafname (die van 6 maanden) krijg ik zelf een brief waarin staat hoeveel antistoffen ik zelf heb aangemaakt. Op die manier kom ik te weten hoe effectief de vaccinatie bij mijzelf is geweest!

Zoals ik al schreef : vandaag ga ik beginnen aan het onderzoek. Ik heb wat spulletjes thuis gestuurd gekregen om in mijn vinger te prikken en wat druppels bloed op te vangen. Daarna moet ik het nog vlug even naar de brievenbus brengen en dan zit mijn taak er alweer op!

Photo by CDC on Unsplash