Ik zeg geen Nee, ik krijg er misschien wel twee!

Begin vorige week heb ik me gemeld bij mijn huisarts omdat ik op het nieuws hoorde dat mensen met een BMI hoger dan 40 eerder gevaccineerd zouden gaan worden.

Ik had verwacht dat ik daar deze week wel een oproep van zou zien, maar ik heb nog geen brief gezien. Blijkbaar starten ze eerst met provincie Zeeland en volgt daarna Brabant, Limburg en daarna de rest van Nederland. Misschien dus volgende week?

Ondertussen lees ik op het nieuws dat mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan of aan een ernstige nierziekte lijden volgende week al aan de beurt zijn voor vaccinatie.

Hmmz.. ga ik nu dadelijk het luxe probleem krijgen dat ik nog mag kiezen ook? De groep BMI40+ gaat AstraZeneca (een recombinante vectorvaccin) krijgen. De groep getransplanteerden krijgt waarschijnlijk Moderna (een mRNA vaccin).

Op nieren.nl staat het volgende :
Welke vaccins zijn geschikt voor transplantatiepatiënten?
De Gezondheidsraad raadt vaccinatie met een mRNA-vaccin (van Pfizer of Moderna) aan. Dit is omdat verwacht wordt dat zo’n vaccin waarschijnlijk wat beter zal werken bij transplantatiepatiënten. Het is nog niet bekend of transplantatiepatiënten ook echt een mRNA-vaccin krijgen. De minister moet hier nog over beslissen. Ook is niet duidelijk of er voldoende voorraad is. Krijgt u een ander vaccin aangeboden? Dan is het advies om u toch te laten vaccineren. U hebt dan in ieder geval enige bescherming.

Oftewel : pakken wat je pakken kan want de vaccins zijn nog schaars.
Maar als het qua timing nu zo dicht bij elkaar komt dat ik mag kiezen, dan kies ik toch maar voor Moderna.