Compensatie-uren uitbetaald

Als we bij ons op het werk overuren maken, dan kun je deze opsparen om ze op een later moment als vrije uren weer op te nemen. Compensatieuren noemen we dat.

Er is een regel dat als compensatieuren meer dan een jaar oud zijn, deze automatisch uitbetaald worden bij de eerstvolgende salarisbetaling.

Iedere maand krijgen we ook een overzichtje van de compensatie-uren die we nog tegoed hebben. Toen ik eind december dat mailtje kreeg zag ik dat er 1.5 uur uitbetaald zou gaan worden van mijn compensatie-uren. De dag erna zag ik op mijn salarisstrook inderdaad ook 1.5 uur “Meeruren” staan.

Ik vond het maar gek, maar had er niks mee gedaan. Gisteren kreeg ik echter weer een mailtje. Dit keer zou er 2 uur van mijn compensatieuren uitbetaald zijn. Hoe kan dat nu? Ik heb niet gevraagd om ze uit te betalen en volgens mijn berekeningen zijn ze nog geen jaar oud.

Dus ik heb dit keer toch even nagevraagd waarom mijn compensatieuren spontaan uitbetaald worden. En wat blijkt? Omdat ik begin 2020 van Fulltime naar Parttime ben overgestapt is er een waarde gereset waardoor de berekening van de leeftijd van overuren mis ging. En dus werden er ten onrechte uren uitbetaald.

Pffff… Gelukkig had ik een redelijke buffer aan overuren staan waardoor ik niet ook nog een negatief saldo zou krijgen!

Maar voor de zekerheid ga ik mijn overuren dan toch maar opnemen. Te beginnen met 4 uurtjes morgenmiddag. Dan heb ik weer een lekker lang weekend 🙂

Photo by Luke van Zyl on Unsplash