Het laatste deel van ons project Bloembak was het aansluiten van een regenton. Dat hebben we dit weekend gedaan.
Toegegeven, het is niet alleen vanwege de bloembak. Onze achtertuin loopt behoorlijk af. De afvoer van regenwater van ons afdak/schuurtje achter in onze tuin is dus ook niet aangesloten op de riolering, maar komt in een zinkput uit. Maar als het echt heel hard regent, dan loopt dus die zinkput vol en daarna hebben we een overstroming onder ons afdak (en in het gangetje achter onze tuin).
Het zou dus erg veel schelen als we de hoeveelheid water die tijdens zo’n regenbui valt wat kunnen reguleren. En een regenton is dan een prima manier. De eerste 100 liter hebben we op die manier alvast tegengehouden. Zodra het weer wat droger wordt kunnen we ervoor kiezen om het water alsnog in de zinkput te laten lopen.
Bij zulk nat weer is het natuurlijk niet nodig om mijn bloembak van water te voorzien, maar op het moment dat we droger zomerweer gaan krijgen hoop ik op die manier het regenwater te kunnen gebruiken in plaats van drinkwater.
De regenpijp (aangesloten op de dakgoot van het afdak) hebben we in de bovenkant in de regenton gestoken en redelijk aan de bovenkant van de regenton hebben we ook een dikke tuinslang gestoken die aangesloten zit op waar vroeger de regenpijp op aangesloten zat. Als de regenton dus vol zit, dan loopt het overtollige water alsnog de zinkput in.
Aan de onderkant van de regenton zit een kraantje waarmee ik een gieter zou kunnen vullen. Aan dat kraantje kunnen we echter ook een ander stuk tuinslang ‘klikken’ waarmee we de regenton leeg kunnen laten lopen in de zinkput. ’s Winters is het namelijk niet slim om een volle regenton te hebben in verband met vorstschade.
En nu is het afwachten tot de eerstvolgende grote regenbui om te zien of ons idee ook daadwerkelijk klopt.
Photo by Darya Kraplak on Unsplash