Graven in stoffige archieven

Vandaag ben ik samen met collega Hans naar het Regionaal Historisch Centrum Limburg in Maastricht gegaan. En het was een hele ervaring!

Zo’n archief is gratis te bezoeken en je kunt daar alles vinden over de Burgerlijke stand en kerk-archieven (Dopen, Huwelijken, Begravenissen) van iedere stad/dorp in Limburg. In een oude kerk was de studie-zaal ingericht, aan de ene kant stellingen vol met grote boeken en aan de andere kant een rij PC’s en micro-fiche lezers. Daartussenin een groot aantal bureau’s waar je aan kon gaan zitten.

Omdat ik niet bekend was met hoe het zoeken in zo’n archief werkt heeft Hans me een beetje op weg geholpen vandaag. Want het is niet even een zoekterm invullen in een zoekmachine. Nee, het begint met het zoeken van een akte van iemand waarvan je de gegevens weet. Dat is vaak een doop-akte. Hierin staan ook vaak de ouders vermeld. Vervolgens ga je op zoek naar de huwelijksakte van de ouders. Daarna weer naar de doop-akte van de mensen die in de huwelijksakte stonden en zo graaf je je steeds dieper de geschiedenis in.

Uiteindelijk vond ik het volgende :

20090122

Als je het niet kunt lezen: ik moest er ook behoorlijk moeite voor doen!

Uit bovenstaand oud kerkarchief blijkt dat mijn voorouder Petrus, zoon van Theodoris, met Mechtildis, dochter van Johannes, trouwt op 20 februari 1648. De doopakte van Petrus is voorlopig het oudste wat ik kon vinden (en kon lezen), maar dan spreken we al over 2 maart 1617!!

Met stapels foto’s en nog veel meer informatie ben ik vandaag weer thuis gekomen. En nu is het eerst maar eens al deze informatie verwerken voordat ik weer verder op zoek ga.