Tarwevrije, glutenvrije en lactosevrije ‘donuts’

Afgelopen weekend ben ik voor het eerst in 4 maanden tijd weer naar mijn zus gegaan. Dat vroeg om wat lekkers!

Mijn zus heeft een tarwe- en lactose-intolerantie wat voor mij betekent dat ik niet zomaar iets kan bakken uit een standaard bak-boek. Ik was dus ook heel blij toen ik het boek “Bakken zonder Tarwe” vond. Er staan allerei lekkere tarwe-, gluten- en lactosevrije recepten in. Verder wordt in de recepten geen geraffineerde suikers gebruikt. Ik koos voor het donut-recept want die leken me niet moeilijk om te maken (ik ben totaal geen keukenprinses!)

In het boek staat een recept voor 10 donuts en mijn vorm heeft maar plek voor 6. Dus ik heb de hoeveelheden van de ingredienten maal 2/3 gedaan (behalve het ei). Alles moest in een mengkom even door elkaar geroerd worden en ik was al klaar om het beslag in de vormpjes te doen. Superhandig en je hebt geen keukenmachines nodig!

Na 14 minuutjes in de oven zagen mijn donuts er zo uit

Blijkbaar had ik toch nog iets teveel in mijn vormpjes gedaan waardoor ik geen donuts kreeg maar nog iets veel beters: een soort bakjes waar ik iets lekkers in kon doen! De topping uit het boek leek me namelijk niet zo lekker. Maar nu kon ik mijn donuts – een beetje afgekoeld – omdraaien en met een klein beetje bessenjam in het ‘donut-kuiltje’ en wat poedersuiker eroverheen waren ze perfect!!

Met z’n tweetjes hebben we daarna alle ‘donuts’ opgesnoept. De smaak was fantastisch. Ik had helemaal niet het gevoel dat ik een sneu alternatief had van het ‘echte werk’. Nee, dit kan ik iedereen voorzetten.