Liever Kips Vega paté dan gewone paté!

Ik zag laatste reclame op TV van Kips Vega paté en die moest ik gewoon proeven!

Zoals jullie misschien al weten zijn er een aantal dingen die ik niet meer mag eten sinds ik een niertransplantatie heb gehad.

  • Rauw vlees – dus geen filet americain (at ik toch al niet) maar ook geen carpaccio meer
  • Rauwe melk – niet veel mensen drinken melk rauw, maar het wordt nog wel verwerkt in bijvoorbeeld boerenkazen. Ik moet dus op het etiket even lezen of de melk gepasteurizeerd is voordat ik het mag eten.
  • Rauw ei – Wie eet er nu rauw ei??? Maar het wordt verwerkt in bijvoorbeeld bavarois, arretjescake en de rijstepap van mijn oma.
  • Schimmelculturen – denk daarbij aan die lekkere franse kaasjes met zo’n wit randje : brie, camembert. Ik vind het ECHT jammer dat ik dat ook niet meer mag.

Bovenstaande dingen zijn me allemaal verteld toen ik getransplanteerd was. Het heeft allemaal te maken met een verhoogde kans op voedselvergiftiging. Zwangere vrouwen herkennen het bovenstaande lijstje misschien ook wel.

Een paar jaar terug kwam daar nog de leverworst en leverpaté bij op advies van het RIVM. In Nederland kan hepatitis E voorkomen in het vlees van varkens en wild (bijvoorbeeld herten of wilde zwijnen). Bij de bereiding van leverworst en leverpaté word het vlees blijkbaar niet voldoende verhit waardoor het eventueel aanwezige virus niet dood gaat. Bij gezonde mensen gaat Hepatitis E vanzelf over, maar bij transplantatiepatienten kan het chronisch worden en kan daardoor de lever beschadigen.

Sindsdien eet ik dus geen leverpaté meer en dat vond ik ERG jammer. Tot ik die reclame op TV zag. In Vega Paté zit namelijk geen vlees! En dus mag ik dat wel eten zonder risico’s op Hepatitis E!

De Vega Paté van Kips

Vandaag heb ik een kuipje Kips Vega Paté bij de AH gekocht en uiteraard meteen uitgeprobeerd op een volkoren boterham.
Mijn oordeel: Het smaakt niet naar leverpaté. Maar het heeft wel dezelfde structuur (misschien ietsjes natter?) en de smaak is ook prima! Wat mij betreft een prima vervanging voor de echte leverpaté!

Ik zag trouwens ook een mediterrane variant. En die smeerleverworstjes zien er ook wel lekker uit… Maar dat is dan voor een volgende keer!

One comment on “Liever Kips Vega paté dan gewone paté!

  1. Probeer anders ook die van Zwanenberg. Die heeft ook een vegetarische variant. Erg lekker! Ik koop wel eens de mini’s. Handige kleine porties en makkelijk meenemen.