Operation Blackcock

Gisteren zijn we voor het eerst naar ons adoptiegraf in Nederweert gegaan om er een bloemetje te leggen. Ondertussen hebben Peter en ik ook al wat verder gezocht naar wat er met ‘onze’ luitenant is gebeurd.

Het graf in Nederweert

Frank Robert Dalby was een luitenant van het 2e Battalion van het Devonshire regiment. We weten nog niet of Frank vanaf het begin van de tweede wereldoorlog erbij is, maar dat Battalion heeft al heel wat meegemaakt voordat ze in midden-limburg terecht komen.


Hun oorlog begint op 10 juli 1943 als ze landen in Sicilie en daar een groot deel van het eiland bevrijden en zelfs een deel van de punt van de ‘voet’ voordat ze teruggetrokken worden om een rol te gaan spelen op D-Day.
Ze landen op 6 juni op Gold Beach en vechten zich een weg naar Belgie waarna ze een rol spelen in Operation Market Garden. In oktober 1944 vechten ze tussen Arnhem en Nijmegen.
Eind november 1944 gaan ze naar Sittard waar ze vanaf 15 januari 1945 mee doen aan operatie ‘blackcock’ (schotse sneeuwhaan) om het duitse front terug te dringen tot achter de Roer. Het 2nd Devons worden ingezet voor het onderdeel Angel II met als doel het bevrijden van Echt, Schilberg en omgeving.

Frank en Monica Dalby

Luitenant Frank Robert Dalby is 28 jaar oud als hij op 18 januari 1945 dood gevonden wordt in een boomgaard in de buurt van Dieteren. Hij laat zijn vrouw Monica na die op dat moment zwanger is van hun zoontje.

2 comments on “Operation Blackcock

  1. Beste,
    Ik kom toevallig dit bericht tegen op internet en zie dat u het graf van Lt Dalby heeft geadopteerd. Enkele jaren geleden heeft de zoon, die zijn vader nooit gezien heeft, ons museum het Roerdriehoek museum in Montfort bezocht. We zijn toen met hun naar Dieteren en omgeving geweest om te zien waar Frank ongeveer gesneuveld moet zijn. Mocht u nog meer willen weten kunt u contact met ons opnemen info@roerdriehoek.com
    Mvg, Roy

    • Hallo Roy, leuk dat je reageert! ik had de site van het museum inderdaad ook al eens gevonden en we zijn zeker van plan om daar een keer te komen kijken. Vanwege Corona en andere oorzaken zal dit echter nog even moeten wachten. Ik zal je een mailtje sturen.
      Groetjes,
      Ingrid