Een adoptiegraf

Gisteren zagen we op TV de Memorial Day herdenking op de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten.

Daar werd verteld dat ieder graf geadopteerd was. Op die manier worden alle graven geregeld bezocht en van een bloemetje voorzien. Voor de nabestaanden van deze gesneuvelde militairen is dat heel waardevol omdat zij aan ‘de andere kant’ van de wereld wonen en dus niet het graf kunnen verzorgen.

Peter en ik vonden dat een mooi gebaar. Ruim 75 jaar geleden zijn ‘we’ bevrijd door de Britten en dus wilden we graag een brits graf adopteren. De britse militaire begraafplaats in Valkenswaard was al volledig geadopteerd. We staan daar op de wachtlijst, maar daar horen we de komende jaren waarschijnlijk niks meer van.

Wat verder zoekend kwam ik op de britse militaire begraafplaats in Nederweert uit. Daar zoeken ze nog wel mensen die een graf willen adopteren en dus heb ik ons aangemeld. Voor een eenmalig bedrag van maar 10 euro en de toezegging dat we een aantal keer per jaar een bloemetje komen leggen bij het graf hebben we nu officieel een adoptie-graf toegewezen gekregen:

Lieutenant Frank Robert Dalby, gesneuveld in Dieteren (L) op 18 januari 1945 en lid van het tweede battalion van het Devonshire Regiment krijgt vanaf nu geregeld een bloemetje op zijn graf van ons!