Wat doe ik als BI consultant?

Sinds een paar jaar heb ik mijn werkgebied binnen de IT verplaatst naar Business Intelligence (BI). Tijdens deze corona pandemie kan ik heel goed uitleggen wat ik dan ongeveer doe.

De meeste mensen kennen de grafiekjes en kaarten op allerlei nieuwssites. Deze worden bijna realtime ververst zodra er nieuwe gegevens beschikbaar komen over de verspreiding van het Corona virus.

En dat is eigenlijk precies wat mijn werkgebied doet : Het verzamelen van gegevens vanuit verschillende bronnen (in dit geval RIVM in Nederland, WHO wereldwijd, maar ook de ‘RIVM’s van andere europese landen).

Deze bronnen moeten vervolgens bewerkt worden zodat ze daarna in allerlei mooie grafieken en kaarten getoond kunnen worden. Aantal besmettingen, besmettingen per 1000 inwoners, besmettingen per leeftijdsgroep, geslacht, provincie, noem het maar op.

Een mooie site vind ik deze: https://nlcovid-19-esrinl-content.hub.arcgis.com/ . ArcGis is een rapportage/analyse tool van Esri waarbij je data in combinatie met locatie mooi kunt weergeven. Op de site staan allerlei dashboards uit verschillende europese landen. Ik kijk er op dit moment vrijwel iedere dag even naar om te zien hoe Nederland – maar ook omringende landen – het doen in de strijd tegen Corona.

Overigens : ik werk zelf helemaal niet met Corona data. Ik verzamel data uit allerlei bronnen om de facturatie van serverbeheer te kunnen doen (en ook in grafieken te tonen). Maar deze hierboven getoonde Corona-dashboards geven een veel duidelijker beeld wat mijn werkgebied inhoudt.