Wat te doen met je spaargeld?

De rente op spaargeld is dramatisch laag. Wat kun je nu doen als je wat extra spaargeld hebt?

Het is slim om wat geld achter de hand te hebben voor het geval er accuut dingen gebeuren waardoor je eigen lopende rekening even niet voldoende is. Je wasmachine of koelkast gaat kapot bijvoorbeeld. Of de hele schutting is afgelopen weekend omgewaaid.

Maar stel dat je die buffer hebt ( bij het Nibud kun je uitrekenen hoeveel dat zou moeten zijn) en je hebt dan nog spaargeld over. Wat kun je daar dan nog mee doen zodat het iets meer oplevert dan de huidige rente?

Langer vastzetten
Je kunt je geld wat langer vastzetten op een andere spaarrekening, dat levert amper wat op, maar in ieder geval meer dan de 0 of 0.01% die je op je normale spaarrekening krijgt. Je geld zit een paar maanden vast, dus mocht je het echt nodig hebben, dan heb je wat geduld nodig. Aan de andere kant : je verliest niks.

Beleggen
Je kunt je geld gaan beleggen. Veel banken zullen dat aanraden. Mijn voorkeur heeft het niet. Het grote risico van beleggen is dat je belegde bedrag in waarde kan dalen. Over het algemeen zijn dat soort schommelingen ook over de hele markt merkbaar zodat het of goed of slecht gaat met je hele ingelegde vermogen. Op de lange termijn zijn dat soort schommelingen op te vangen waardoor je uiteindelijk wel meer geld krijgt als dat je hebt ingelegd. Maar ik zou er behoorlijk ziek van worden als ik mijn belegde geld zou zien halveren in waarde. En als je je geld alsnog meteen nodig hebt, dan zul je dus je beleggingen moeten verkopen voor de dan geldende waarde.

Investeren
Mijn zus liet me een tijd geleden een site zien waarop projecten worden getoond waar je in kunt investeren. Het zijn veelal kleine bedrijven of particulieren die via deze vorm van crowdfunding geld bij elkaar proberen te krijgen voor hun projecten. Ook daar zitten natuurlijk risico’s aan want stel dat je investeert in zo’n project en het aanvragende bedrijfje gaat failliet, dan krijg je je geld dus niet terug. Aan de andere kant: de rente percentages die gegeven worden liggen tussen de 4 en 8%. Je kunt zelf beslissen hoeveel geld je investeert (minimale investering is 100 euro per project). En als een project mis loopt, dan is het alleen dat project wat fout gaat en het beïnvloed niet de rest van je inleg.
Sommige projecten betalen in maandelijkse termijnen meteen terug (annuiteiten) en sommigen betalen eerst alleen rente en op het einde van het project je geinvesteerde geld. Zeker bij die annuiteiten-variant loop je dus ook al minder risico als het bedrijfje pas later failliet zou gaan.
Het grootste nadeel : je geld zit vast en je krijgt het pas terug in kleine beetjes of aan het einde van de looptijd van een project. Het is dus niet mogelijk om tussentijds je geld op te eisen.

Ik word best enthousiast van de investeer-manier. Ik verspreid mijn inleg over veel verschillende projecten met verschillende risico-niveaus (maar dus ook verschillende rente percentages) en verschillende projectlengtes (varierend van 3 tot 6 jaar). En natuurlijk investeer ik alleen geld waarvan ik weet dat ik het de komende 10 jaar nog niet nodig heb.

Wil je weten over welke site ik het heb? https://www.geldvoorelkaar.nl/

Image by Tumisu from Pixabay