Financieel advies

Afgelopen week heb ik een afspraak gehad met een financieel adviseur van de Rabobank.

Zo’n eerste advies is gratis en dus kan je er eigenlijk niet al te veel van verwachten. Maar het kon natuurlijk ook geen kwaad om eens aan te horen wat iemand met meer financiele kennis dan ik kon zeggen over mijn erfenis die ik binnenkort ga krijgen.

Ik heb geen kinderen dus voor mij heeft het geen zin om al mijn geld vast te houden voor ‘later’. Bovendien heb ik gezien hoe de gezondheid van mijn vader ervoor zorgde dat hij op den duur de dingen niet meer kon doen die hij graag had willen doen. Oftewel : sparen voor later vind ik geen goed plan. Als ik er NU van kan genieten en in mijn achterhoofd houd dat ik voldoende overhoud zodat ik ‘later’ ook nog wat heb, dan zou dat ideaal zijn.

Mijn grote vraag aan de financieel adviseur was dan ook : kan ik met deze erfenis die ik ga krijgen besluiten om minder uren te gaan werken waarbij ik tot aan mijn pensioen het ‘tekort’ aan salaris kan aanvullen. Daarbij moet ik dan ook nog rekening houden dat arbeidsongeschiktheid voor mij een redelijk aanwezige kans is.

De financieel adviseur pakte haar kladblok en rekenmachine erbij en schreef op : Stel je wil 200 euro per maand aanvullen en je hebt 50.000 euro spaargeld. Dan kun je daar 50.000 / 200 / 12 … ongeveer 21 jaar mee vooruit.

Juist ja.. dat had ik zelf ook kunnen uitrekenen.. Sterker nog….. Ik heb in Excel al een hele doorrekening gemaakt met daarbij variabelen die ik kan aanpassen. Bijvoorbeeld : wil ik 90% of 80% gaan werken? Wanneer zou ik arbeidsongeschikt raken? En hoe hoog percentage zou dat dan zijn?
Ik wil verschillende scenario’s door kunnen rekenen, maar de adviseur liet me weten dat dat in het gratis consult niet ging lukken. Ze kon me trouwens wel vertellen dat mijn Excel sheet goed doorgedacht was en dat ik vrijwel hetzelfde zou hebben als bij een betaald consult.

Duidelijk! Ik ga geen 2000 euro betalen voor een consult wat ik zelf in Excel ook gemaakt heb. Ik heb de adviseur bedankt voor het feit dat ze bevestigd heeft dat mijn Excel klopt en dat ik daarmee dus kan gaan rekenen.

Overigens… 90% werken zou financieel geen enorme aanslag zijn op mijn spaarrekening, dus in overleg met Peter heb ik besloten de eerstkomende 10 (?) jaar eerst maar eens 90% te gaan werken. Over 10 jaar kan ik dan mijn situatie nog eens bekijken en misschien besluiten om dan minder te gaan werken. Of misschien wel door te gaan zodat ik ooit eerder met pensioen kan. Of dan een leuk huisje te kopen in het buitengebied. Of …