Expositie Veldhoven 75 jaar vrij

Vandaag zijn Peter, Peters moeder, Pris en ik naar de expositie ‘Veldhoven 75 jaar vrij’ geweest in museum ‘t Oude Slot in Veldhoven.

‘t Oude Slot

Peters moeder was een klein meisje toen de tweede wereldoorlog eindigde in Veldhoven in september 1944. Voor haar waren sommige foto’s in de expositie nog herkenbaar omdat de oude dorpsgezichten ook in de jaren na de bevrijding nog niet erg gewijzigd waren.

Voor mij was het voornamelijk interessant om te lezen hoe de britten Veldhoven bevrijd hebben. Ik heb altijd gedacht dat het 101e van de amerikanen (bekend van Band of Brothers) de bevrijders waren omdat die hier in de buurt geland waren. Maar die blijken dus alleen Eindhoven bevrijd te hebben terwijl de britten vanuit Valkenswaard ook Waalre en Veldhoven bevrijd hebben.

In de expositie zie je de gezichten bij de slachtoffers van het bombardement op Zeelst in 1944.
Verder kun je er ook de verhalen lezen van een aantal oorlogs- en verzetshelden uit Veldhoven die dingen hebben gedaan waardoor ze later een straatnaam in Veldhoven naar ze vernoemd kregen.

En omdat we toch in ‘t Oude Slot waren, zijn we ook nog even de andere gebouwen in gewandeld. Ik kreeg het gevoel of ik in het Openluchtmuseum in Arnhem terecht was gekomen, maar dan in het klein 🙂

Ja, ik vond het erg leuk om er een keer te zijn geweest. En dat op zo’n mooie zonnige septemberdag!

Foto van een deel van de expostitie