Nationaal Militair Museum

Gisteren zijn Peter en ik naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg geweest.

Priscilla had een kaartje gekocht voor het Yalfest – een Young Adult Literair festival. En dat festival was in Hoevelaken. Peter en ik zouden haar daarheen brengen en dan in de buurt wat gaan wandelen.

Maar het was eigenlijk te zonnig en warm om door open veld te gaan wandelen. En op weg naar Hoevelaken zag ik de plaats Soesterberg op een bordje staan. Ik herkende die plaats ergens van en Peter wist te vertellen dat daar een militair museum ligt. Nadat we Pris hadden afgezet in Hoevelaken hebben we dus niet lang nagedacht : we gaan niet wandelen, maar naar het museum!

Het was rond lunchtijd dat we daar aankwamen dus hebben we eerst een hapje gegeten. En omdat de temperatuur toen nog wel meeviel hebben we eerst rond het museumgebouw gewandeld. Naar een controlebunker en een gedenkmuur vol namen van gesneuvelde militairen (voornamelijk luchtmacht). De gedenkplaats was ook indrukwekkend.

Gedenkplaats

Vanaf de gedenkplaats liepen we weer richting het museumgebouw waar buiten al wat vliegtuigen opgesteld stonden. Eenmaal weer binnen hebben we eerst de tentoonstelling over de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht en waar ze allemaal ingezet zijn bezocht.

Daarna konden we beneden zien met welke wapens, voertuigen en vliegtuigen de Nederlandse krijgsmacht sinds 1500 gevochten heeft. Voor Peter was vooral het arsenaal aan voertuigen van de 90er jaren een herbelevenis van zijn diensttijd.

Verder was er een tentoonstelling over Nederland in de Koude Oorlog en was er een tijdelijke tentoonstelling van de amerikaanse vlag die op D-Day door de amerikanen in Normandie aan wal gedragen is.

We hebben vervolgens buiten nog een extra rondje gewandeld waarna we echt alles van het museum hadden bezichtigd. Tijd dus om alvast terug te rijden naar Hoevelaken en daar te wachten totdat Pris klaar was. Het was 5 minuten voordat we daar aankwamen dat Pris belde … Wat een timing!

En dus hebben we alledrie een erg leuke dag gehad gisteren. Ik vond het een interessant museum en we hebben toch flink wat kilometers gewandeld! Peter kan weer een museum van zijn lijstje wegstrepen en Pris heeft een heleboel boeken gesigneerd gekregen door haar favoriete schrijvers!