Appel-walnoot-havermout muffins

Afgelopen zaterdag kreeg ik een zakje walnoten mee van mijn moeder. Die kun je natuurlijk zo oppeuzelen, maar je kunt er ook wat lekkers mee maken. Deze muffins bijvoorbeeld.

De muffins zijn niet zo zoet als gewone muffins en omdat ik er havermout vlokken doorheen heb gedaan in plaats van puur bakmeel is het ook iets vezelrijker. Maar de smaak vind ik nog steeds goed! Het recept komt uit het boek ‘Wat lunchen we vandaag?‘ van Susan Aretz. In dit boek staan allerlei simpele recepten die je als lunch mee kunt geven aan je kind. Maarja.. die kan ik dus ook in mijn eigen lunchtrommel doen!

Wat heb je nodig voor 12 muffins:
300 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram suiker
1 theelepel kaneel
100 gram havermoutvlokken
2 appels geraspt (ongeveer 200 gram)
50 gram walnoten, in kleine stukjes gebroken
180 milliliter zonnebloemolie (woeps.. ik heb olijfolie gepakt)
145 gram halfvolle yoghurt (die ik niet kon vinden, dus ik heb magere yoghurt genomen)
1 theelepel vanille-extract
3 eieren (ik had maat L)
En verder heb je nog een muffinblik nodig, ingevet of voorzien van muffinvormpjes.

En zo maak je ze :

Verwarm de oven voor op 175 graden celsius.

Meng het bakmeel, suiker, kaneel, havermout, appel en walnoten in een kom.
In een maatbeker gaan de olie, yoghurt, vanille extract en eieren. Meng deze vloeibare delen even door elkaar en giet daarna bij de droge ingrediënten. Mix tot alles is opgenomen. Je krijgt dan een plakkerige redelijk stevige massa (ik had hem vloeibaarder verwacht).
Verdeel de mix over de holtes van je muffinblik, ze mogen helemaal vol of zelfs met een bultje erop gevuld worden. Dan krijg je mooie grote muffins.

Bak in de voorverwarmde oven ongeveer 22 tot 24 minuten. Haal het blik eruit en laat 5 minuten afkoelen. Daarna kun je de muffins uit het blik halen en ze op een rooster verder laten afkoelen.

Ik heb er gisteravond al 2 gesmuld (die pasten niet in mijn afsluitbare bak, dus die moesten op 😉 ) en vanochtend heb ik er eentje gehad als tussendoortje.
Ze smaken als kleine appeltaartjes!