Netflix : The alienist

Ik heb weer een nieuwe serie op Netflix gekeken de afgelopen weken : The Alienist.

Toen ik door de beschikbare series bladerde dacht ik eerst dat dit een serie was over buitenaardse wezens (Aliens). Maar de serie speelt zich af vlak voor het jaar 1900 in New York. In die tijd had je nog geen psychiaters. Toendertijd had je krankzinnigen-artsen (in het engels Alienist: vervreemd van normale gedachten).

Er worden meerdere jongetjes op gruwelijke manier vermoord. De Alienist gaat samen met een vriend en de eerste politie-vrouw van het bureau in New York op zoek naar de seriemoordenaar. De Alienist probeert op basis van de feiten achter de psyche en het motief van de moordenaar te komen (zoals profilers nu doen). Ze doen dat samen met nog 2 rechercheurs die gebruik maken van vingerafdrukken. Iets wat in die tijd nog helemaal nieuw is.

Eigenlijk heb ik naar een combinatie van Sherlock Holmes en de huidige recherche series CSI, NCIS en Criminal Minds zitten kijken. Wat ik grappig vond is dat in de serie een jonge Theodore Roosevelt voorkomt als politie commissaris. Vele jaren later werd hij president van de VS, maar hij is inderdaad in die periode politie commissaris geweest in New York. De rest van de serie is trouwens nergens op gebaseerd en gewoon een spannend verhaal.

Ik ben er nog niet helemaal uit of ik ook nog een seizoen 2 zou willen kijken. Daarvoor vond ik de serie net te traag en ik kon me ook niet inleven in de personages.