stemmen

Ik moet vanavond gaan stemmen. Of eigenlijk.. ik moet niks…

Ik WIL vanavond gaan stemmen!

We hebben in Nederland stemrecht, zodat je mag gaan stemmen als je een oproep krijgt. In Belgie heb je een stemplicht en dus MOET je gaan stemmen als je een oproep krijgt.

Ik vraag me af welke van de twee beter is. De opkomst zal in Belgie altijd bijna 100% zijn (er zijn een aantal redenen waarom je mag wegblijven zonder een boete te krijgen) maar of iedereen dan ook serieus nadenkt waarop ze stemmen?

In Nederland mogen we dus gaan stemmen. De mensen die de moeite nemen om even naar het stembureau lopen weten waarschijnlijk al op wie ze gaan stemmen.

Persoonlijk vind ik dat je je stem altijd moet laten gelden. Stel je voor dat iedereen zou denken dat het toch geen nut heeft… dan weet je zeker dat je niet krijgt waar je op hoopt. En als je niet gaat stemmen heb je naar mijn mening ook geen recht van klagen over de politiek.

Ik stem bij de gemeentelijke verkiezingen het liefst voor een lokale partij. De reden daarvoor is dat ik denk dat een lokale partij opgericht is om lokale problemen op te lossen. Een landelijke partij is misschien wel opgericht om landelijk of provinciaal goed te kunnen scoren en owja.. dan kunnen ze net zo goed lokaal meedoen. Voor mijn gevoel hebben lokale partijen meer passie voor hun gemeente.

Daarom vind ik het ook raar dat er landelijke debatten zijn vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen. Leuk dat zo’n partij iets te zeggen heeft over het asielbeleid maar uiteindelijk gaat het erom hoe mijn gemeente daarmee omgaat.

Ik ben benieuwd wat de uitslag is. Ik ga er niet voor opblijven. Ik lees het morgenvroeg wel op internet.