Zelfgemaakte pizza

Omdat ik nu zoutarm moet eten is een pizza uit de winkel voor mij veel te zout (er zit zoveel zout in als ik mag eten op 1 dag). Zelf pizza maken is dus de oplossing!

Sinds ik een broodbakmachine heb gekocht experimenteer ik volop met brood (welk meel is het lekkerst, welke pitten en zaden zijn lekker). Ik had het in eerste instantie zelfs zoutarm gemaakt, maar op advies van de dietiste moest ik er toch meer zout in doen. Dat had te maken met de hoeveelheid jodium dat in zout zit en wat ik anders tekort zou komen.
Maar wat ik echt miste was pizza. Dus ben ik op internet op zoek gegaan naar recepten om zelf pizzadeeg te maken. Met mijn broodbakmachine met een alleen-deeg-kneden-maar-niet-bakken-functie zou dat toch niet moeilijk moeten zijn!
Het recept bleek inderdaad behoorlijk simpel:

  • 1 theelepel gedroogde gist
  • 450 gram bloem
  • 3 eetlepels olijfolie extra vergine
  • 2,4 deciliter water
  • 1 theelepel zout (of wat minder in geval van zoutarm)

Uit dit recept heb ik drie porties gehaald waarvan ik er 2 de diepvries in gedaan heb.

Vervolgens de tomatensaus. Die was nog makkelijker:

  • 3 1/2 deciliter gezeefde tomaten uit een pak
  • 1 blikje (70 gram) tomatenpuree, dubbel geconcentreerd (28-30% vaste materie)
  • peper en zout naar smaak (ik heb er niets in gedaan)
  • 1 eetlepel olijfolie (die ben ik volgens mij vergeten)

De grootste uitdaging was om het deeg uit te rollen. Het deeg is behoorlijk plakkerig en ik kreeg er geen mooie ronde plak van. Maar ach.. een rustieke pizza is net zo lekker en in mijn buik wordt het toch een rommeltje!

Over deze ‘soort van ronde’ pizza heb ik de tomatensaus uitgesmeerd. En daarna belegd met spinazie en stukjes champignons die ik even gebakken had in de pan en tot slot stukjes mozzarella.

Daarna 10 minuutjes in de voorverwarmde oven (de mijne stond op 200 graden, maar ik heb op internet gelezen: hoe heter hoe beter) en smullen maar!!

Ow.. het zoutarme zit hem dus trouwens niet alleen in het deeg, maar ook in de tomatensaus waar geen zout in zit en in de keuze van het beleg. Met ham, salami, pepperoni of andere zoute vleeswaren zal je niet veel winnen op de fabriekspizza..