Experiment

Ik heb vanavond een experimentje gekookt. Mijn ene collega had het een paar weken geleden gekookt en vond het erg lekker. En mijn andere collega eet het regelmatig (hij is marokkaan).En ik had het nog nooit klaargemaakt, maar de beschrijving in het recept wat ik vandaag op internet opzocht leek me niet al te moeilijk. Dus heb ik het vanavond klaargemaakt: Couscous!!

Ik heb het recept grotendeels gevolgd, hieronder staan de hoeveelheden die ik gebruikt heb:

1 pak (500 gr) couscous (er stond 400 gr, maarja. wat doe ik dan met die laatste 100 gram?)

200 gr witte rozijnen (er stond 150 gram, maar ik kon alleen een bakje van 200 gram vinden dus heb het er maar allemaal bij gekiept)

250 gr chorizoworst

1 dikke ui

1 paprika (ik had nog gesneden paprika in 3 kleuren in de diepvries, het oorspronkelijke recept zei 1 rode paprika)

500 gr panklare sperziebonen (ik had ze vers, dus moest ze nog klaarmaken en heb ze daarna even in kokend water gelegd. Het oorspronkelijke recept had trouwens maar 250 gram, maar groentes heb je nooit te veel!)

110 gr zachte geitenkaas

zout/peper heb ik niet gebruikt, maar stond wel op het recept.

kaneel, majoraan en rozemarijn stonden niet in het recept, maar leken me wel lekker erdoor.

Couscous en rozijnen in kom doen, 1/2 liter kokend water erop schenken en ca. 5 minuten laten wellen. Chorizo in stukjes snijden. Ui pellen en snipperen (pas op je vingers!!). In wok chorizo ca 2 minuten zachtjes bakken. Ui, paprika en sperziebonen erdoor scheppen en ca 4 minuten roerbakken.

Couscous met rozijnen door mengsel scheppen en al omscheppend nog ca 4 minuten zachtjes verwarmen tot de sperziebonen gaar zijn. Op smaak brengen met kruiden en op het bord scheppen. Geitenkaas eroverheen kruimelen.

Eerlijk gezegd had ik niet gerekend op zo’n enorme berg eten. Ik begin nu ook te begrijpen waarom het in de marokkaanse cultuur normaal is om gasten mee te laten eten als ze er toevallig nog zijn. Je hebt anders toch enorm veel over!

Natuurlijk is dit recept wel voor 4 personen, maar meestal halveer ik dan alle ingredienten. Vandaag was ik blijkbaar niet zo goed aan het opletten en had dus alle couscous klaargemaakt. Dus ook de rest maar voor 4 personen gekookt. Volgende experiment is dus ook of couscous nog lekker is als het in de diepvries heeft gezeten…

En dan willen jullie natuurlijk ook weten wat ik ervan vond? Het was heerlijk!! Pittig door de chorizo, zoet door de rozijnen en knapperig door de boontjes. En die kaneel paste er prima bij!! Ik heb nu natuurlijk nog 3 porties staan, maar ik ga het daarna zeker nog een keer maken.

Ow.. en voor de geinteresseerden: Dit gerecht is ongeveer 900 kcal per portie. Had ik me volledig aan het recept gehouden dan was het ongeveer 750 kcal per persoon (verschil zit ‘m vooral in de hoeveelheid couscous)