Naar de tandarts

Ik moest vanochtend naar de tandarts en dat is niet mijn favoriete bezigheid.

Ik heb mij een aantal jaren geleden aangemeld bij deze tandarts omdat Peter en Priscilla ook bij deze tandarts ingeschreven stonden en zij allebei erg tevreden over haar waren. Deze tandarts is ook gespecialiseerd in mensen die bang zijn voor een tandartsbezoek.

Ik ben niet enorm bang, maar ik ga er ook niet graag heen. Bij het allereerste consult heb ik met mijn tandarts afgesproken dat ik bij een controle afspraak ook alleen gecontroleerd wil worden. Tandsteen weghalen mag wat mij betreft ook bij een controle want dat is eigenlijk een standaard activiteit bij mijn tandartsbezoek. Mocht ze dan iets vinden wat meer behandeling nodig heeft (zoals een gaatje) dan maak ik daar een nieuwe afspraak voor en behandelen we alleen dat. Daarmee weet ik wat er in een controle afspraak gaat gebeuren en hoef ik me niet zenuwachtig te maken over wat er nog meer zou kunnen gebeuren.

Op de een of andere manier denkt de tandarts nu dat ik echt panisch bang ben voor de tandarts. Ze kondigt alles netjes aan (inclusief “ik ga nu de stoel naar beneden doen”) en stopt een paar keer tijdens de behandeling om te vragen of het nog gaat.
Nadat de tandarts haar controle heeft gedaan mag de assistente mijn tandsteen weghalen. Ook zij verteld precies wat ze gaat doen en ook zij geeft een paar keer aan dat ik mijn hand moet opsteken als het niet meer gaat.

Aan de ene kant denk ik – terwijl ik in de stoel lig – dat ze beter gewoon door kunnen gaan, dan ben ik er eerder vanaf. Maar eigenlijk vind ik het wel prettig zo’n rustige sfeer.

En telkens als ik weer klaar ben, maak ik meteen een afspraak voor over een half jaar. Waar ik over een half jaar waarschijnlijk weer spijt van heb dat ik dat niet een maandje heb uitgesteld 😀

2 comments on “Naar de tandarts

  1. Volgens mij zijn alle tandartsen nu zo opgeleid om het steeds te vragen en zaken aan te kondigen. De mijne in Gennep doet dit ook. De tijd van ‘niet zeuren, tand trekken doet geen pijn’ en dat ze vervolgens de knie op je borst zetten, is nu toch echt wel voorbij.

  2. Naar de tandarts gaan is niemands favoriete bezigheid denk ik. Ook ik maak altijd meteen een volgende afspraak, zodat ik dit niet kan vergeten. Daarnaast wil ik op geen spijt hebben dat ik te weinig naar de tandarts ben geweest.