Het leuke van een tag cloud

Afgelopen week was mijn weblog 12 jaar oud. Ik ben ooit begonnen met een eigen knutsel in classic ASP en Microsoft Access. Toen ik 3 jaar terug aan de dialyse begon had ik ook weer tijd om met mijn blog bezig te zijn en ontdekte ik WordPress.

Het fijne aan WordPress is dat je eigenlijk je hele weblog naar je eigen idee kunt inrichten. En dat je daarvoor niet zelf hoeft te programmeren. Je moet gewoon handig de plugins die je kunt downloaden in je site ‘hangen’. Een van die plugins is de tag-cloud die je links boven op deze pagina ziet. Al mijn berichtjes die ik plaats krijgen een aantal trefwoorden mee zodat je makkelijker op een bepaald onderwerp kunt zoeken buiten de 9 hoofdcategorieën.

En met die trefwoorden kun je leuke dingen doen waaronder dus die tag-cloud. Ik heb de cloud zo ingesteld dat je minstens 3 berichten van het trefwoord moet hebben om in de cloud te kunnen komen zodat deze niet te groot wordt. En bovendien mag een bericht niet ouder zijn dan 2 jaar. Als je op zo’n trefwoord klikt zie je dat er wel berichten zijn met dat trefwoord ouder dan 2 jaar maar om in de cloud te komen moet een trefwoord dus in de laatste 2 jaar minstens 3 keer gebruikt zijn. En hoe vaker een trefwoord genoemd is, hoe groter het lettertype.
En wat ik dan leuk vind om te zien is dat dit eigenlijk aangeeft wat mij het meest bezighoudt. Vorig jaar was ‘transplantatie’ nog een groot item. Inmiddels wordt dat steeds kleiner tot het waarschijnlijk volgend jaar uit de cloud verdwijnt. En zo is geocaching vorig jaar heel klein begonnen en wordt steeds groter.

Een andere leuke plugin die met die trefwoorden werkt zijn de drie berichtjes die je onderaan ieder bericht ziet. Het is een plugin die op basis van het huidige bericht zoekt welke 3 andere berichten daaraan gerelateerd kunnen zijn. En dat gebeurt op basis van die trefwoorden.

Heel soms als ik me verveel dan ga ik naar mijn weblog en spring ik van het ene bericht naar het andere via die 3 gerelateerde berichten. En zo kan ik weer teruglezen welke film ik 8 jaar geleden gezien heb of foto’s van een uitje die ik anders nooit meer onthouden had!