Vakantie 2017: Bourscheid Luxemburg

Vanmiddag zijn we teruggekomen van een 4 daagse vakantie naar Bourscheid in Luxemburg.

Dag 1 – de heenreis
Nadat we Diezel bij Peter’s moeder hebben gebracht kan de reis beginnen. Het is erg regenachtig maar als we op de camping aankomen is het droog en schijnt er een zonnetje!

Eenmaal de vouwwagen uitgeklapt gaan we nog vlug boodschappen doen zodat we ‘s avonds hamburgers kunnen eten.
De rest van de avond doen we niet veel meer. Het koelt ook vlug af dus ik ga op tijd naar bed.

Dag 2 – Bastogne

Rond 6 uur in de ochtend worden we wakker van een ongenode gast: een roodborstje is onze vouwwagen binnen gekomen en fladdert angstig rond. Nadat Peter het beestje bevrijd heeft kruipen we nog even terug in bed want het is behoorlijk koud!

Om 8:30 staan we op en na het ontbijt rijden we naar Bastogne voor het Tweede Wereldoorlog museum. Vanuit 5 gezichtspunten leren we hoe de gevechten in de Ardennen en in het bijzonder in Bastogne verliepen. Naast het museum ligt een monument waar we nog even rond wandelen.

Op de terugweg naar de camping rijden we naar kasteel Bourscheid waar we een rondleiding krijgen.

Het is eigenlijk meer een ruïne maar nog steeds mooi om te zien en het uitzicht is fantastisch!

Terug op de camping maken we nasi, gaan de truien weer aan en maken we ons op voor weer een koude nacht.

Dag 3 – Hamm en Echternach
Terwijl Peter en Priscilla uitslapen wandel ik een eind de heuvels in op zoek naar mijn eerste Luxemburgse geocache (daarover later meer). Ik vind de cache niet maar heb wel even lekker gewandeld!
Zodra ik weer terug ben kunnen we vertrekken richting Luxemburg-stad omdat vlak in de buurt twee militaire begraafplaatsen zijn van gesneuvelde soldaten uit de tweede wereldoorlog.

De eerste is de Amerikaanse begraafplaats waar onder andere General Patton begraven en verschillende militairen die bekend zijn geworden met de serie ‘Band of Brothers’.

Daarna gaan we naar de Duitse begraafplaats 1,5 kilometer verderop. Beide vind ik erg indrukwekkend maar om verschillende redenen: de Amerikaanse vanwege de aandacht die er nu nog steeds aan gegeven wordt. Perfect witte graven met strak gemaaid gras. De Duitse omdat het de Amerikanen zijn die deze begraafplaats hebben aangelegd terwijl het op dat moment eigenlijk de gesneuvelde vijand was. De Duitse begraafplaats is een stuk soberder maar straalt toch ook veel respect uit.
Later die dag gaan we nog naar het plaatsje Echternach wat qua winkeltjes behoorlijk tegenvalt.

We bekijken nog even de basiliek maar rijden dan verder naar Ettelbruck waar we ook nog wat winkels bekijken. Uiteindelijk rijden we nog even langs de plek waar de geocache zou moeten liggen. Gelukkig vinden we hem dan wel!
We hadden bedacht om in de naburige Brasserie te gaan eten maar die bleek op maandag dicht te zijn. Dus besluiten we ‘uit’ te gaan eten in de camping-brasserie.

Dag 4 – de terugreis

Helaas regent het al vroeg zodat we onze vouwwagen nat moeten inklappen. Omdat we vroeg zijn opgestaan kunnen we al om 10 uur vertrekken. De terugreis verloopt soepel en zo zijn we krap 4 uur later weer thuis.
Onze natte vouwwagen klappen we morgen uit op een veldje in de buurt om alles te drogen. Dan hebben we nog een dagje extra vakantiegevoel ?