Workshop leerbewerken

Eigenlijk was het een workshop Traveler’s Notebook maken, maar omdat ik iets anders gemaakt heb noem ik het leerbewerken!

Gisterochtend ben ik samen met Maria, die ook uit Veldhoven komt, naar Lelystad gereden waar Monique van Morgan Le Fae’s Trinkets ons welkom heette in haar studio. Toen een paar minuten later ook mede-deelnemer Petra aankwam kon de workshop beginnen.

Monique had de stukken leer die we nodig hadden alvast op maat gesneden maar in de pockets (de binnenkanten) moesten nog wel wat bijgesneden worden door ons. Ik had een cover gevraagd voor mijn Jibun Techo.

Daarna kon alles geverfd worden waarna de cover kon drogen.

Monique liet ons haar handige portemonneetje (A7 formaat) zien dat ze ook gemaakt had en omdat we allemaal zo enthousiast waren mochten we er ook zelf eentje maken! Dus nog een keer bedenken in welke kleur we deze wilde hebben en opnieuw verven.

Vervolgens moesten er nog gaatjes gemaakt worden in de A7. Dat was nog een hele klus. Met een 6-tand en een grote hamer werd er flink op los geslagen 🙂

Vervolgens was het al tijd om te gaan lunchen (14:00).

Na een korte lunch gingen we meteen verder want we hadden nog veel te doen!
De randjes van de delen waar we dadelijk niet goed meer bij konden moesten eerst geschuurd worden, daarna een likje verf over de randjes en daarna met een soort gom en een polijst wiel moesten we de kantjes glad polijsten.

De pockets moesten daarna op de cover geplakt worden en toen dit droog was moesten we ook in de pockets nog gaatjes maken. Dus opnieuw een hoop gehamer 😉

En toen het belangrijkste: het stikken van de rand. Toen we daaraan begonnen was het al 16:00 uur, de officiele eindtijd van onze workshop. Maar Monique liet ons niet gaan voordat we een volledige cover hadden dus liet ze ons zien hoe we het leer moesten stikken. De hele rand duurde ongeveer een uur!

Omdat de pockets iets groter waren moesten we deze nog na het stikken op maat snijden en moest de hele rand geschuurd worden. En dus moest de rand ook weer met verf aangestipt worden en daarna met de gom gepolijst.

Tot slot heeft Monique nog gaatjes in het leer geslagen voor de elastieken en heeft ze mij nog geleerd hoe ik penloops aan mijn cover moest maken.

Ondertussen waren Martijn (Monique’s man) en Annelinde (een van haar werknemers) bezig geweest om ook nog een insert te maken voor in onze A7 cover zodat het een echt portemonneetje werd.

Ik denk dat het ongeveer 18:30 was toen we eindelijk klaar waren. Nou ja.. 1 cover was klaar. De A7 moest nog gestikt worden maar we kregen van Monique de draad mee naar huis zodat we dat thuis konden afmaken.

Vanochtend ben ik dus nog twee uur bezig geweest maar nu zijn ze dus echt af! Mijn nieuwe Jibun Techo cover met penloops en twee boekenleggers en een nieuw portemonneetje!

Ontzettend leuk om te doen maar ook erg intensief!