Boven-, Onder- of geen druk?

Ik was vanochtend even bij de huisarts. Onder andere om mijn bloeddruk te laten opmeten. Mijn zus had laatst een bloedrukmeter gekocht en ik had voor de lol ook eens gemeten.Nou.. voor de lol? De band pompte ENORM hard op zodat ik het idee had dat ik blauwe vingers kreeg. Vervolgens ging er heel langzaam lucht uit de band en uiteindelijk kwam de uitslag : Een onderdruk van 125 en een bovendruk die ik van schrik niet eens onthouden heb!

En onderdruk van 125???? Dan zou ik barstens hoofdpijn hebben!! Dat kan niet kloppen, maar ja.. wat is mijn bloeddruk dan wel?

Ruim 3 jaar geleden heb ik een medische keuring gehad voor mijn hypotheek. Ook toen is de bloeddruk opgenomen. De onderdruk was toen volgens mij 95. Aan de hogere kant van de normale schaal.

Maar inmiddels zijn er ruim 30 kilo af. Op zich zou je verwachten dat de bloeddruk dan gezakt zou zijn, al is het niet zo dat dikke mensen per definitie een hogere bloeddruk hebben.

Maar goed.. de huisarts dus. Ik mocht op de tafel gaan zitten. De band ging om en de stethoscoop werd in het oor gezet. Pompen…… hmmmz…. je bent een moeilijke!

Dus nog een keer op mijn rechterarm… pompen… hmmz….

Dan maar mijn linkerarm…. pompen….. nou… ik hoor je niet!!

Nog een keer mijn linkerarm….. tja… je bovendruk is 140, maar ik kan je onderdruk niet horen!

Dat verklaarde overigens ook het rare resultaat van de bloeddrukmeter van mijn zus. Als een arts de bloeddruk al niet kan meten, hoe kan zo’n bloeddrukmeter het dan?

Daarna mocht ik naar de onderzoekskamer van de assistente. De assistente mocht het nog eens proberen, maar met een kwik-meter. Deze zou beter zijn???

Helaas bleek deze meter kapot te zijn en daarmee waren alle opties om mijn bloeddruk te meten in de praktijk verbruikt. De huisarts is nog even teruggekomen en vertelde me dat zelfs de internist me niet verder kon helpen omdat hij zo’n zelfde apparaat had staan als de huisarts. De enige optie was een chirurgische ingreep waarbij een bloeddrukmeter rechtstreeks in de bloedbaan zou worden ingebracht!!!

Nou…. ik had al het vermoeden dat die 125 onderdruk niet goed was.. En met een bovendruk van 140 zal de onderdruk ook wel prima zijn.

Wat ik dus nu heb afgesproken is dat ik over 3 maanden, als ik nog wat extra kilos kwijt ben, weer terug ga komen. Blijkbaar liggen mijn bloedvaten vrij diep en ben ik daardoor niet te horen. Met wat extra kilo’s eraf hoopt de huisarts dat ik wel meetbaar ben.

Ach ja.. ik ben al lang blij dat ze niet van haar stoel viel toen ik 125 had gezegd 🙂