2 maanden ambtenaar

Inmiddels werk ik ongeveer 2 maanden bij de gemeente Venlo. Hoe vind ik het om ambtenaar te zijn?

Venlo:
De reistijd valt met eigenlijk nog best mee. Omdat ik iets over 7 uur ‘s ochtends begin is er op de heenweg geen file. Er zijn wel veel vrachtwagens, maar omdat het nog niet heel druk is kun je hier nog makkelijk omheen. Op de heenweg doe ik er ongeveer 50 minuten over om van mijn huis tot aan mijn werkplek te komen. Op de terugweg is dat wat langer omdat het dan wel wat drukker is. Voornamelijk Venlo uit ‘s middags duurt wat langer dan Venlo in (‘s ochtends). Maar nog steeds is het maximaal 1 uur reistijd.

De fysieke werkplek:
Met 2 grote schermen op een ruim bureau is het prettig werken. De bureaustoel zou iets beter kunnen, maar is goed genoeg. De werkplekken zijn hier ingedeeld verschillende types (afgeschermd, gegroepeerd, lounge) en er is geen vaste werkplek zodat iedereen vrij is om te zitten wat op dat moment het belangrijkst is om je werk te doen (geconcentreerd werken of vlug even je mail checken).

De collega’s:
Mijn directe collega’s zijn erg behulpzaam en omdat we allemaal aan een ander onderdeel werken zitten we elkaar niet in de weg.
Er wordt hier (vooral door indirecte collega’s) wel plat dialect gesproken, maar daar heb ik geen problemen mee. Ik versta het prima. Bovendien schakelt iedereen over naar ‘hollands’ zodra er niet-Limburgers in de buurt zijn.
Of zoals ik laatst bij een vergadering hoorde : Collega 1 die in het dialect begon: “Ow.. nederlands!!” Collega 2 die naar mij wijst en zegt : “Nea, det is neet nuujdig, het verstiejt plat” (vertaling : nee, dat is niet nodig. Zij verstaat dialect)

Mijn werk:
Tja.. wat moet ik daar nu van zeggen. Omdat ik hier pas begonnen ben, heb ik tot nu toe natuurlijk niet de meest belangrijke klussen gekregen. Zeker in het begin moest ik oude losse eindjes oplossen zodat bijvoorbeeld een import eindelijk (na maanden) weer zou gaan lopen. Gegevens van maart tot en met oktober 2016 konden weer ingelezen worden, maar het bestand van november en december ontbreekt tot nu toe nog steeds en dus zijn de rapportages over dat onderdeel over 2016 nog steeds niet compleet. Maar ach.. niemand kijkt naar die rapportages dus het had sowieso niet veel nut…

Of een opdracht waar ik nu mee bezig ben. Nou ja… bezig….
Ik heb nieuwe tabellen ontsloten uit een nieuwe bron. Daar moeten uiteindelijk nieuwe rapporten uit ontstaan, maar er is nog onduidelijkheid hoe die tabellen aan elkaar gekoppeld moeten worden. Er was een vergadering over ingepland dus dacht ik dat er wel schot in zou komen.
Nee hoor.. in die vergadering werd nog een keer besproken dat we nieuwe tabellen ontsloten hebben en dat er onduidelijkheid is over de koppeling daarvan. John zou daar iets meer over weten, maar die beweert eerst terug te moeten naar zijn achterban om te vragen hoe het zit. En Ronald schijnt een datamodel te hebben.. Hij zou eens gaan zoeken. Na een uur neuzelen waren we nog geen stap verder en keek John op zijn horloge: ik heb een volgende afspraak!
Resultaat : ik heb tabellen waarvan ik niet weet hoe ik ze moet koppelen, maar ik weet ook nog helemaal niks over een rapport wat gebruik gaat maken van die gegevens dus ik wacht maar weer totdat iemand hier een besluit over neemt. Een volgende afspraak met John en Ronald is in ieder geval nog niet gemaakt…

Kortom.. Het is hier prima toeven maar beslissingen gaan hier super traag waardoor ik constant in de wacht schiet en niet lekker door kan werken.