HIO2Oz : Great Ocean Road

[Deze blogs zijn in januari 2017 toegevoegd aan Ingcrediblog. Het zijn de teksten die we toendertijd op onze HIO2Oz weblog plaatsten toen we met de vriendengroep naar Australie zijn gegaan] Het laatste stukje natuur dat we deze vakantie gaan bekijken is de Great Ocean Road.

Een weg die langs de zuidkust van Australië kronkelt en langs een aantal spectaculaire rotsformaties en landschappen loopt.

De kust staat ook bekend om zijn grote aantal scheepswrakken. Er zijn meer dan 100 schepen vergaan op deze kust. Als we op het eerste uitkijkpunt zijn weten we ook meteen waarom. We waaien bijna uit onze schoenen! Dit blijkt wind te zijn die vanaf Antarctica over de oceaan waait. Doordat er die 3000 km geen obstakels zijn waait het aan de kust altijd hard.

Dit geeft meteen aan waarom er zulke goede surfgolven zijn en dat de spectaculaire rotsformaties ontstaan zijn door erosie. De mooiste rotsformaties vinden we meteen in het begin van de rit: ‘Bay of Islands’ met een boel rotsen in het water, ‘London Bridge’ die bestond uit twee bogen waarvan er één 5 jaar geleden is ingestort, en de ‘Twelve Apostles’ waar twaalf rotsen uit de zee rijzen.

Naast de rotsen hebben we ook een vuurtoren bezocht. In de bossen rond de toren staan een aantal betonnen gebouwen waar vanuit in de tweede wereldoorlog radar en radio verkeer plaatsvond. Vanaf de toren had je een mooi uitzicht over de kust.

[mappress mapid=”19″]