Mijn planners

Een tijdje terug schreef ik enthousiast over mijn Hobonichi Planner. En een tijdje later schreef ik over mijn zelfgemaakte hoesje voor mijn Jibun Techo planner.

Oftewel : twee planners! Hieronder schrijf ik waarom ik twee planners heb en wat ik ermee doe.

Hobonichi Techo Planner
Als eerste de Hobonichi Techo Planner. Deze planner had ik al langer op het oog en in eerste instantie dacht ik dat dit mijn ultieme planner zou worden. Hij is in A6 formaat (een kwart van een A4) en daarmee klein genoeg om in mijn tas te passen. Hij heeft een maandoverzicht en een pagina per dag.

Nadat ik er een tijdje mee geƫxperimenteerd had bedacht ik dat ik eigenlijk een weekoverzicht mis. Het kleine boekje dat erbij zit is namelijk weer TE klein. Oftewel : de Hobonichi Techo Planner was niet geschikt als DE planner voor al mijn afspraken.
Waar deze planner wel heel geschikt voor is, zijn de taken die ik per dag moet uitvoeren op mijn werk. Iedere dag schrijf ik in de ochtend op wat ik die dag allemaal moet doen. En als er gedurende die dag nog taken bij komen dan schrijf ik ze erbij. Ik hou namelijk van lijstjes en het zorgt ervoor dat ik niet alles hoef te onthouden.
De zondag-pagina gebruik ik om op te schrijven wat er in de planning staat voor de week die komt inclusief de geschatte uren.

Jibun Techo Mini
Toen ik erachter kwam dat ik een weekoverzicht mistte in de Hobonichi zag ik op Facebook een andere Japanse planner voorbij komen : de Jibun Techo. Deze planner is in B6 mini formaat (ongeveer een kwart van een A4, maar dan een centimeter of 3 hoger) en daarmee dus nog steeds handzaam in mijn tas. Deze planner heeft een jaaroverzicht, twee maandoverzichten (!) en vervolgens weekoverzichten in verticaal formaat (kolommen met de dagen dus).
Daarnaast zitten er nog 2 andere boekjes bij. Een met alleen maar ruitjes, dus ideaal voor lijstjes die niet datum-specifiek zijn. Denk aan : welke klusjes liggen er nog voor in/om het huis, welke dingen zijn leuk om te bezoeken op vakantie en wat is mijn verlanglijstje?
Het andere boekje heet ‘Life’ en dat dekt precies de lading. De agenda gaat over 2017, maar het Life boekje gaat over je hele leven. Er zit een verjaardagskalender in en je kunt er per levensjaar opschrijven wat er met jezelf, je familie en de wereld gebeurde. Erg leuk om te bewaren ook als 2017 al lang voorbij is.

Maar nu de agenda zelf : Als je de agenda openlegt in een willekeurige week is de meest linkerkolom geschikt voor taken die ergens in die week gedaan moeten worden, maar nog geen specifieke dag gekregen hebben.
Daarna volgen 7 even brede kolommen voor de dagen van de week. En per dag kun je dan weer vanalles bij houden want er is een tijdlijn van middernacht tot middernacht, ruimte om het weer en je gemoedstoestand te kunnen aanvinken, en wat je die dag gegeten hebt (ochtend, middag, avond).

Ik gebruik de kolommen op een iets andere manier:
Van boven naar beneden :
1. Het weer : Dit vul ik de zondag ervoor in voor de rest van de week
2. Dingen die een hele dag gelden (een verjaardag of een dag vrij)
3. ToDo’s voor de dag zelf
4. Planning van activiteiten
5. Informatie/interessante dingen over die dag (iets gekocht, betaaldag of staatsloterij-trekking)
6. Mijn gemoedstoestand : Dit vul ik gedurende die dag een keertje in
7. Wat er die avond gegeten is. Hierdoor kan ik gemakkelijk terugkijken welke groenten bijvoorbeeld al wat langer geleden gegeten zijn.
8. Belangrijke dingen om te onthouden voor Priscilla (wanneer heeft ze school, stage, werk?)
9. Belangrijke dingen om te onthouden voor Peter (wanneer heeft hij vrij, moest hij overwerken?)
10. Blogplanning : Dit vul ik aan het einde van de maand in voor de komende maand. Het is meer een richtlijn zodat ik geregeld blijf webloggen.

Kortom : alle dingen die ik wil bijhouden in mijn leven komen bij elkaar in 1 boek.

(Meestal) Op zondag pruts ik nog wat in mijn planner en leuk ik het links en rechts nog wat op met een sticker of wat washi tape. Een van de maandoverzichten probeer ik ook te vullen met een tekeningetje iedere dag met het belangrijkste dat er die dag gebeurd is.

2 comments on “Mijn planners

    • Hoi Laura,

      Ik heb de mijne via Etsy uit Japan besteld. Inmiddels is er een verkooppunt in Europa gekomen en dat scheelt je een hoop invoerrechten.

      Als je de code PRE2019 invult krijg nu je 10% korting bij http://www.myindieco.com

      Groetjes Ingrid