Nieuwe wandelschoenen

Afgelopen weekend ben ik samen met Peter naar het Loopcentrum in Horst geweest voor nieuwe wandelschoenen.

Ik heb ‘bergschoenen’ maar die geven pijn bij mijn achillespees na een paar kilometer wandelen. En ik heb zo’n twee maanden terug kistjes gekocht bij de Bata maar ik kreeg ze maar niet ingelopen. Zelfs met andere zooltjes erin, bleef de hak ‘floepen’ waardoor ik na 400 meter al blaren had.

Tijd dus voor de experts om ernaar te kijken!

Als je binnenkomt, schrijf je je naam op de lijst en gaat in de koffie-corner zitten. Na een paar minuten word je opgehaald door een verkoper die je meeneemt naar een analyse-station.
Ik liet Theo (de verkoper) mijn bergschoenen en kistjes zien en vertelde hem de bijbehorende klachten. Hij bekeek de zolen van de schoenen, boog de zool en haalde ook de inleg-zooltjes eruit om ze te bestuderen. “Ik weet het al!” vertelde hij, maar hij wou het nog even controleren.

Dus moest ik met mijn sokken uit op een glazen plaat gaan staan waardoor hij de drukpunten op mijn voet kon bekijken en natuurlijk ook de stand van mijn voeten. Het bevestigde zijn eerdere vermoeden : de boog van mijn voet is iets doorgezakt waardoor mijn enkel naar binnen ‘kiept’ als ik loop.

Eerste poging om dat te verhelpen was andere inlegzooltjes die de boog van mijn voet beter ondersteunen. Mijn kistjes geven iets meer steun in de enkel, maar daarvan is de zool te stijf waardoor ik niet goed kan afwikkelen. De kistjes vielen dus sowieso al af, want dat zou altijd blaren blijven geven.
De inlegzooltjes in mijn bergschoenen gaf al veel verbetering, maar deze bij deze schoenen was de zool in de lengterichting nog te buigzaam zodat ik alsnog met mijn enkels kon zwikken.

hardloopcentrum

Dus moesten het nieuwe schoenen worden. Theo heeft mijn voetlengte en breedte opgemeten waarna hij twee paar bergschoenen ophaalde die ik allebei gepast heb. In de zaak ligt een wandelbaan zodat je even een ronde kunt lopen om te zien of de schoenen lekker zitten (zie foto hierboven). Bovendien kan Theo ondertussen bekijken of hij nog iets ziet in mijn looppatroon wat hij zou kunnen verbeteren.
Na de twee schoenen gepast te hebben was het duidelijk: de Hanwag Banks Wide Lady GTX met de speciale inlegzooltjes was gewoon perfect! De steun van de kistjes met het comfort van een sportschoen.

En de prijs viel me eigenlijk ook nog best mee! Natuurlijk zijn deze schoenen niet goedkoop (vergeleken met een Bristol, Scapino of Schoenenreus) maar het is wel kwaliteit! En eerlijk gezegd : met de moeilijke voeten die ik heb was ik ook blij met het advies van Theo die me niet een schoen verkocht met “zit hij lekker?” maar keek naar welke oplossing voor mijn voeten het meest geschikt was. Als het met een inlegzooltje van 25 euro opgelost had kunnen worden, was ik alleen met die zooltjes weer de zaak uitgelopen.

Op het einde werd er ook nog een opname gemaakt van mijn looppatroon in mijn nieuwe schoenen. Daaruit was duidelijk te zien dat mijn enkels niet meer zwikken en dat ze nu recht blijven staan terwijl mijn voeten zich goed afwikkelen (van buiten-achter naar midden-voor).

loopopname

Erg tevreden liepen Peter en ik de zaak weer uit! Als iemand goed advies wil hebben bij zijn wandel- of hardloopschoenen dan kan ik Loopcentrum Horst van harte aanbevelen!

[mappress mapid=”4″]