Witlofstamppot

Op vrijdagavond – als Pris moet werken – eten Peter en ik stamppot. Deze week was het witlof stamppot.

Peter kende deze variant stamppot nog niet maar bij mij thuis was het altijd een topper, dus besloot ik om hem te gaan maken.

Je hebt nodig:
– Aardappels voor 2 personen
– 2 dikke stronken witlof
– 350 gram spek
– 2 grote uien
– 2 theelepels bloem
– 1 eetlepel boter
– ongeveer 2 dl melk

En zo maak je het:
Schil en was de aardappels en kook ze gaar.
Snij de spekjes in kleine blokjes en bak ze zonder boter in een koekenpan (er bakt voldoende vet uit)
Snij de witlof in 4 delen, haal de bittere kern eruit en snij de witlof daarna in dunne reepjes.
Snipper de ui en doe deze met de boter in een pannetje en fruit de ui aan. Roer er twee theelepels bloem doorheen en daarna de melk zodat je een uien-melk-saus hebt.
Giet de gare aardappels af en stamp ze fijn. Doe er de uiensaus bij en stamp het geheel nog wat meer. Voeg eventueel nog wat melk toe als het te droog is. Roer daarna de spekjes met het vet door de stamppot en schep als laatste de rauwe witlof erdoor.

Mijn oordeel: hij was niet zo lekker als van mam, maar hij was zeker lekker!
Peters oordeel: Lekker, alleen jammer van de spekjes. Hij is niet zo dol op spek