CityPulse Eindhoven

Gisteren had ik een meeting met de BI Competence (BI staat voor Business Intelligence).

Een van de presentaties die gehouden werd ging over CityPulse. Atos is dat samen met nog wat andere bedrijven aan het ontwikkelen voor Stratumseind en het is een voorbeeld van Big Data (en daarom interessant binnen BI).

Om Stratumseind veilig te houden (en dus aantrekkelijk voor bezoekers) analyseert CityPulse beelden van camera’s, geluid van microfoons die op Stratumseind hangen en berichten van Social Media zoals Twitter, Facebook etc. De camera’s registreren niet echt gezichten van mensen maar wel de richting waarop deze mensen bewegen. Zo kun je zien of er mensen rennen of dat er een grote groep mensen bij elkaar staat. In combinatie met de geluids-sensoren zou je dus afwijkend gedrag kunnen zien waardoor er een seintje naar de meldkamer van de politie wordt gestuurd. Deze kan vervolgens reageren door bijvoorbeeld meer politie die kant op te sturen.
Ook Philips werkt aan een onderzoek op Stratumseind, maar dan met belichting. Als je dit zou kunnen koppelen aan CityPulse, dan kun je bijvoorbeeld bij afwijkend gedrag de lichtsterkte in dat gebied verhogen zodat de mensen daar weten : je wordt in de gaten gehouden!

Allemaal interessante ontwikkelingen dus die uit deze proefopstelling kunnen komen.