Mijn grootste verjaardagskado

Van het geld dat ik van verschillende mensen heb gekregen voor mijn verjaardag heb ik zelf een verjaardagskado gekocht (en nog wat van mezelf bijgelegd): een Baikal 46M luchtdrukpistool.

Omdat de wapenzaak in Deventer het wapen niet in voorraad had moesten we naar Staphorst. Een behoorlijk eindje rijden, maar het was de moeite waard!
Zowel Peter als ik hebben hetzelfde wapen gekocht. Ik schoot voorheen met een wapen van Peter (een Feinwerkbau 65 uit de jaren ’70) maar ik vond dat ik een eigen wapen moest hebben nu ik wil blijven schieten.
En Peters wapen (een Hammerli Master uit de jaren ’60) begon wat slijtage te vertonen wat niet meer te repareren was. Het wapen waar ik mee schoot vond hij niet fijn dus daarom koos hij ook voor een nieuwe.

Eenmaal thuis hebben we het pistool natuurlijk meteen uitgeprobeerd.
Eerst de greep goed instellen: we hebben wat scherpe randjes afgeschuurd. De greep voelt nu al iets beter aan, maar in de komende weken zullen we allebei nog wel wat meer afschuren totdat de greep echt perfect bij onze handen past.

Daarna de richtmiddelen : je kunt kiezen uit 4 verschillende kepen (vlak boven de trekker aan de bovenkant van het pistool) en 4 verschillende korrels (aan het einde van de loop). Het is heel persoonlijk welke combinatie je het fijnste vind. Dus we hebben ieder onze eigen keuze gemaakt.

Daarna het spannen van het pistool. Of eigenlijk : het pompen, omdat dit pistool niet werkt op veerdruk, maar op samengeperste lucht die je met 1 keer pompen op druk brengt. Dat viel bij mij nog niet mee. Kwam ik kracht tekort? Nee, ik was gewoon niet lomp genoeg. Het is een russisch wapen, dus dat gaat niet zomaar stuk. Gewoon een flinke zwiep geven en het lukte me wel.

Na het eten konden we eindelijk wat pellets gaan schieten op zolder. Omdat de richtmiddelen waarschijnlijk nog niet goed ingesteld waren was het niet belangrijk dat je het midden van het doel raakte. We moesten groepjes zien en precies dat gebeurde! Met wat uitschieters daargelaten (dat lag aan de schutter) kregen we mooie groepjes. Op basis van die groepjes kun je dan de richtmiddelen gaan aanpassen. Maar dat doen we pas als we op de schietbaan zijn.

Kortom, ik ben nu al tevreden over mijn pistool. En dat kan alleen nog maar beter worden!