Een stralende glimlach

Aangezien ik vandaag opnieuw een nucleair onderzoek heb gehad zal ik inmiddels wel een stralende glimlach hebben!

Dat nucleair onderzoek was nodig omdat uit de eerste bioptie de diagnose “acute afstotingsverschijnselen” was gekomen. Hoewel dat niet echt overeenkwam met mijn dalende kreatinine in mijn bloed nam mijn nefroloog het zekere voor het onzekere.

Gisteravond heb ik nog een nieuw infuus gekregen (wonderbaarlijk vonden ze nog een plekje op mijn rechteronderarm) waarna ik een dosis van 1000 mg Prednison heb gekregen als start van een behandeling tegen afstoting, maar het had voornamelijk een positief effect op mijn voeten. Vanochtend deden ze geen pijn meer!

Verder dus nuclair onderzoek en aansluitend zou er mogelijk een tweede biopt worden gedaan. Oftewel : nuchter blijven totdat duidelijk was of er een biopt zou komen.

Het nuclair onderzoek was om 12 uur vanmiddag. Een dosis nuclair materiaal mijn infuus in en dan scannen hoe het door mijn nier wordt afgevoerd naar mijn blaas.

Rond 15:00 vanmiddag zag ik scheel van de honger en de dorst. Dus toch maar eens gevraagd of dat biopt nog gedaan ging worden. Gelukkig stond er in de computer dat dit niet meer ging gebeuren, dus ik heb daarna meteen boterhammen gekregen. En mocht ik eindelijk wat drinken!

Tegen 18:00 kwam de nefroloog ook nog even langs. Het nuclair onderzoek had laten zien dat 1/3 van mijn nier NIET doorbloed wordt. Dit komt omdat het kleine slagadertje tijdens de transplantatie niet is aangesloten. Ze hadden gedacht/gehoopt dat dit slagadertje een kleiner deel van mijn nier zou bevoorraden, maar het blijkt dus 1/3 van mijn nier te zijn. Dat is dan dus ook meteen de reden waarom mijn kreatinine niet zo snel zakt. Er is gewoon minder nierweefsel wat dit kan doen.

Het vermoeden is nu dus ook dat de radioloog bij het eerste biopt in het dode nierweefsel heeft geprikt. De stukjes die eruit kwam zagen ook verdacht bleek. Dood nierweefsel geeft in het lab de conclusie “acute afstotingsverschijnselen”, maar dat is dus een foute interpretatie van wat er echt aan de hand is. Voorlopig dus geen nieuw biopt maar rustig afwachten in hoeverre die 2/3 nier nog opknapt en het kreatinine verder omlaag kan brengen.

Overigens was mijn waarde vanochtend 330. Dat is vergelijkbaar met vers klaar van mijn dialyse. Als het nog een beetje bijtrekt dan zou ik mogelijk op 250 uit kunnen komen. Niet ideaal, maar beter dan met dialyse en zeker leefbaar.

Aan de ene kant ben ik dus een beetje teleurgesteld dat het een groot stuk is van de nier die niet werkt. Aan de andere kant ben ik blij dat het geen afstoting is en dan ik dus inderdaad gewoon geduld moet hebben. Iets wat ik eerder al tegen mezelf had gezegd: deze nier heeft gewoon tijd nodig.