Shunt operatie

Omdat ik zo accuut aan dialyse moest beginnen kreeg ik mijn pre-dialyse gesprekken toen ik al bezig was. Normaal gesproken zou je deze gesprekken ongeveer een half jaar voordat je aan dialyse begint moeten krijgen. In die periode kon je dan bedenken of je buikspoeling of hemodialyse wou gaan doen. In beide gevallen is er een operatie nodig om een toegang te maken. En deze heeft een paar weken geneestijd nodig. Bij buikspoeling is dat een katheter bij je navel die door je buikvlies in je buikholte ligt. En bij hemodialyse heb je een shunt nodig.

Buikspoeling had om allerlei redenen niet mijn voorkeur en dus werd het hemodialyse. En dus een shunt.
Na echo-onderzoeken van mijn linkerarm werd een ader gevonden die gebruikt kon worden als shunt. En dus werd ik op 15 november opgenomen voor de operatie.

Ik had gekozen voor een regionale verdoving en dus werd er een verdoving in vlak onder mijn sleutelbeen ingebracht. Binnen een kwartier was mijn linkerarm ‘verdwenen’. Op de operatie tafel zag ik dat ze een arm aan het ontsmetten waren en ik besefte ineens dat dat mijn arm moest zijn. Die arm zat namelijk aan mijn lijf vast. Ik voelde er helemaal niets van!
Halverwege de operatie heb ik trouwens om een roesje gevraagd. Zo’n regionale verdoving heeft veel minder risico’s dan een algehele narcose, maar je hoort wel alles wat de chirurgen zeggen! En daar werd ik toch een beetje misselijk van.

Een goed uur later kwam ik weer terug op de afdeling. Mijn linkerarm was nog steeds verdoofd en hoe hard ik mijn hersens ook probeerde aan te sturen om mijn vinger te bewegen, het lukte gewoon niet. Een uur of 6 later begon er langzaam weer gevoel te komen in mijn arm.

De dag erna mocht ik weer naar huis en was het wachten tot de shunt zich zou gaan ontwikkelen.

 

Update : Normaal gesproken zou je de shunt moeten voelen kloppen en je zou hem ook moeten horen ruisen via de stethoscoop. In mijn geval was dat niet zo. Ze hoorden met een doppler apparaat wel het geruis, maar achteraf bleek dat een ander vat te zijn wat er in de buurt lag. Na 2 weken kwam de uitslag : de shunt zat dicht en de shunt operatie was dus mislukt.