Afgelopen 7 januari had ik mijn reguliere afspraak in Maastricht voor de shunt controle.
Deze heb ik normaal gesproken iedere 3 maanden. Op die echo was echter een vernauwing te zien. Niet ernstig genoeg (de doorgang was 2,2 mm en 2 mm is de ondergrens), maar duidelijk wel een vernauwing.
Een aantal dialyses later merkte ik dat de drukken in de lijnen opliepen. Dat kon een teken zijn dat de vernauwing erger werd. Dus heb ik een extra duplex (echo) aangevraagd in Maastricht.
Deze was gisteren en uit dit onderzoek bleek dat de vernauwing verder was toegenomen. De doorgang was nu nog maar 1,8 mm. Reden dus om te gaan dotteren. Helaas lag het ziekenhuis vol dus mocht ik gisteren na het onderzoek weer naar huis.
Vanochtend werd ik gebeld door Maastricht: aankomende donderdag word ik om 11 uur opgenomen in het ziekenhuis. Ik krijg dan een uur lang een infuus ter bescherming van mijn nieren. Tegen half 2 word ik naar de rontgen afdeling gebracht waar ik gedotterd zal worden. Dit zal zo’n 45 minuten gaan duren waarna ik nog 3 uur (!!) mag blijven voor het infuus. De contrast vloeistof die voor de dotterbehandeling gebruikt wordt is namelijk slecht voor de nieren. Dus dat spoelen ze met veel vocht na.
(overigens: als mijn nieren al zodanig beschadigd waren dat ook plassen niet meer zou kunnen, dan geven ze geen infuus. De nieren nog meer beschadigen heeft namelijk geen gevolgen terwijl liters infuusvloeistof dan veel schadelijker is voor mijn lijf)
Na die drie uur mag ik gelukkig weer naar huis. Waarschijnlijk zal het dan 6 uur in de avond zijn.
< technisch geneuzel over drukken tijdens dialyse >
Ik heb tijdens mijn dialyse twee naalden in mijn arm. Via de ene naald wordt bloed uit mijn lijf gezogen en deze geeft dus een negatieve druk. Dit mag niet te hoog (laag?) oplopen omdat mijn vat dan vacuum trekt en dicht klapt. Zie het als een beker milkshake met een te dun rietje erin. Je zuigt je te pletter en het rietje klapt dicht.
Via de andere naald krijg ik schoner bloed weer terug. Dit wordt mijn lichaam in gepompt, dus hier heb je een positieve druk. Ook deze mag niet te hoog worden omdat het bloed anders met deze druk tegen mijn eigen vaatwand drukt (slecht voor mijn hart en vaten).
Als er verderop in mijn vaten een vernauwing zit, dan kan de machine het bloed niet goed kwijt en gaat de druk omhoog. Om dat te voorkomen moet de snelheid van de bloedstroom omlaag. Stel jezelf een 3-baans snelweg voor waar een kilometer verderop een ongeluk is gebeurd en waar 1 baan is afgesloten. De snelheid van de auto’s moet omlaag omdat het anders te druk op de weg wordt.
< einde technisch geneuzel over drukken tijdens dialyse >