MH17

Vorige week is er een vliegtuig boven Oekraine uit de lucht geschoten. Het was vlucht MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Dezelfde vlucht (misschien een ander nummer, maar de route is hetzelfde) als ik genomen heb toen ik in 2003 naar Australie vloog. Toen was er gedoe in Afghanistan en toch vlogen we over Kabul.

Er zijn mensen die zich afvragen waarom er over ‘onstabiele gebieden’ gevlogen wordt, want dat is toch vragen om problemen? Nou.. nee.. De mensen die in zo’n gebied wonen weten echt wel wat bedreigend is en wat niet. En een vliegtuig dat op 10 kilometer hoogte vol met vakantiegangers over komt vliegen is echt niet bedreigend!
Het lijkt er dus op dat de rebellen in Oekraine dachten iets anders op 10 kilometer hoogte te hebben gezien en dus maar een raket hebben afgevuurd.

Wat ik ervan vind? Triest voor de nabestaanden. Ik kan trouwens ook kwaad worden op de manier dat er geplunderd wordt door de bevolking daar.

Nu zijn het toevallig heel veel nederlanders aan boord van deze vlucht en dus wordt er in Nederland een dag van nationale rouw afgekondigd. Maar een paar maanden terug is er nog een ander vliegtuig verdwenen ergens in de oceaan en dat is nog steeds niet gevonden. Ook die passagiers zullen allemaal dood zijn. Ook die passagiers hebben nabestaanden. Maar omdat er geen Nederlanders in zaten is dat blijkbaar minder erg.

Een gedeelte van de lichamen wordt vanmiddag trouwens van Oekraine teruggevlogen naar Nederland. Ze komen rond 16:00 uur aan op het vliegveld naast het kantoor waar ik werk. En daarna zullen alle wegen van en naar het vliegveld wel afgesloten worden om de kolonne van lijkwagens die naar Utrecht moeten doorgang te geven.
Oftewel : om 15:30 ben ik hier weg!! Hopelijk kan ik dan nog gewoon naar huis.