Controle shunt

Gisteren ben ik samen met Peter naar Maastricht geweest voor controle van de shunt. Na een echo-onderzoek van ruim drie kwartier kon ik door naar de nurse practicioner van Dr. Tordoir. Daar werden de uitslagen van het onderzoek meteen besproken. 

De shunt ziet er goed uit, de wonden zijn ook netjes geheeld nu. Er zit nog wel behoorlijk wat vocht in mijn arm, maar dat moet de komende tijd nog wegtrekken. Het doffe gevoel in een gedeelte van mijn onderarm kan nog wat langer duren, maar trekt uiteindelijk ook weg.

De metingen van de shunt zagen er goed uit, de shunt is overal prima doorgankelijk. Er is een flow gemeten van 1260 ml/min. Dat is overigens lager dan wat Veldhoven gemeten heeft, maar in ieder geval ruim genoeg. Het enige dat in de gaten gehouden moet worden is dat de afvoerende ader (mijn eigen ader dus) nu een diameter heeft van 2.8 mm. Voor de operatie was dit nog 3.5 mm. Het lijkt er dus op dat mijn ader zich aan het verdikken is vanwege de hoeveelheid bloed die het nu moet verwerken. De ondergrens is 2 mm dus het is nog steeds acceptabel, maar zeker het bewaken waard.

De bloeddruk in de vingers aan mijn linkerhand zijn ook ruim voldoende, dus ondanks mijn ‘klacht’ van koude en soms zelfs dode vingers word er nu niets mee gedaan. Mijn vingers krijgen in principe voldoende bloed en het ongemak van koude vingers moet ik maar voor lief zien.

Vervolgens was er nog even tijd voor wat vragen :

– Mag ik op mijn linkerzij liggen ? Nee, liever niet. De kans dat ik op mijn shunt ga liggen is te groot.
– Mag ik zwaar tillen. Oftewel : in hoeverre mag ik mijn linkerarm belasten? Ik mag alles doen in mijn linkerarm. Krachttraining met mijn linkerarm dmv het tillen van 100 kilo werd wel afgeraden.
– Mag ik accordeon spelen? Ja hoor, geen probleem!

Volledig tevreden over de antwoorden die ik gekregen heb gingen we weer naar huis. Volgende afspraak : over 6 weken in Maastricht.