Gisteren was het open dag in het ziekenhuis. Door het hele ziekenhuis stonden informatie stands en werden er demonstraties gegeven. Ook de dialyse afdeling had een opstelling gemaakt hoe een dialyse patient behandeld wordt.
Normaal gesproken lig je natuurlijk zonder ballonnen aan je bed, maar verder klopt het wel. De stoel is automatisch te verstellen op verschillende plaatsen : hoofdeinde, zithoek, voeteneinde, voetensteun, hoger/lager en de ‘ op zijn kop – stand’ zoals ik het noem. Daarbij liggen je voeten hoger dan je hoofd. Dit wordt gedaan bij aan- en afsluiten van mensen met een katheter om te voorkomen dat er per ongeluk een luchtbelletje in de bloedbaan zou komen die dan naar je hersenen gaat. Als je ondersteboven ligt dan gaat het belletje naar je tenen en dat is een stuk minder gevaarlijk!
Rechts naast de stoel zie je de dialyse machine staan. De kast zit vol met allerlei controle punten en bevat ook de bloedpomp die het bloed uit mijn bloedbaan zuigt en daarna ook weer terug mijn lichaam in pompt. Helemaal rechts op de foto zie je een witte buis met blauwe uiteinden. En eigenlijk is dat de kunstnier waar mijn bloed echt gezuiverd wordt. In die witte buis zitten holle vezels. Door deze vezels loopt mijn bloed en door de buis (langs de vezels) loopt de spoel vloeistof. Omdat de vezels hele kleine gaatjes bevat kunnen afvalstoffen wel door de vezels naar de spoelvloeistof maar grotere deeltjes (zoals bloedplaatjes) blijven wel zitten.
Boven op de dialyse machine staat een beeldscherm. Hierop staan allerlei gegevens over de dialyse. Een hele behandeling duurt voor mij 4 uur. Tijdens de behandeling wordt geregeld mijn bloeddruk gemeten en natuurlijk wordt constant gemeten of de doorstroming van mijn bloed door de machine goed is. Ook het starten/stoppen van de behandeling kan via dit beeldscherm gedaan worden.
Op bovenstaand scherm zie je dat er een onderdruk van -165 is bij het opzuigen van mijn bloed en een overdruk van +120 bij het weer teruggeven van mijn bloed. Rechtsboven in beeld staat de snelheid waarmee mijn bloed gezuiverd wordt : 270 ml/min.
Ik moet hier nog 2 uur en 13 minuten dialyseren en op het grafiekje zie je dat ik in het begin van mijn behandeling last had van hoge drukken (vooral de rode lijn) maar dat werd na zo’n 1.5 uur opgelost. Rechts in beeld is ook nog mijn bloeddruk van de laatste meting te zien.
Tijdens mijn dialyse houd ik dit scherm altijd goed in de gaten om te zien of mijn drukken nog goed zijn, maar vooral om te zien hoe lang ik nog moet. Het eerste uur gaat namelijk voor mijn gevoel vrij snel, het tweede en derde uur duren enorm lang en het laatste uur vliegt vaak ook weer voorbij.