Actieve dialyse

Sinds een maandje doe ik aan ‘actieve’ dialyse. Dat betekent dat ik niet alles van mijn dialyse aan de verpleegkundigen overlaat, maar zelf ook mee doe.

In het ziekenhuis hebben ze actieve dialyse opgedeeld in 4 fasen:

  • Fase 1 : De basis. Dit kan je vergelijken met de eerste dialyses. Je krijgt voornamelijk algemene uitleg zodat je vertrouwd raakt met dialyse en de afdeling.
  • Fase 2 : Hierin word getraind tot een kleine mate van zelfstandigheid : zelf wegen, je eigen spulletjes klaarleggen (hoofdtelefoon, leesboekje) en zelf de bloeddruk meten tijdens dialyse (een knopje indrukken).
  • Fase 3 : In deze fase leer je zelf je machine opbouwen en de alarmen begrijpen/interpreteren.
  • Fase 4 : Je leert zelf je shunt aanprikken en stelt zelf de machine in. De verpleegkundige is daarbij natuurlijk wel altijd op de achtergrond aanwezig.

Ik zitĀ op dit moment in fase 3, vooral omdat fase 4 niet mogelijk is met een katheter. Het opbouwen van de machine was in het begin best lasting, maar na een paar keer oefenen ging het eigenlijk best goed. Ook de meest voorkomende alarmen weet ik inmiddels zelf uit te zetten zodat de machine ook niet te lang stil blijft staan.

Zodra ik een shunt heb wil ik eigenlijk ook proberen om naar fase 4 te gaan. Al is het maar omdat de stap naar thuis dialyse daarmee weer een stuk dichterbij komt. Maar de eerste keren laat ik het nog mooi de verpleegkundige doen. Ik heb het namelijk helemaal niet op naalden! Ik kan er zelfs op TV niet naar kijken als iemand een injectie krijgt. Ik verwacht echter dat na een tijdje ook die naalden beginnen te wennen en dat ik daarna kan gaan leren om mezelf aan te prikken.